Rast zásob ropných produktov stlačil ceny ropy, cena Brentu klesla pod 63,4 USD

Ceny ropy dnes zaznamenali výrazný pokles po tom, ako pozitívne informácie o znížení zásob ropy v USA prevážili správy o prudkom raste zásob ropných produktov. Trhy nepriaznivo ovplyvnil aj silný dolár, ako aj neistota v súvislosti s vývojom v Grécku. Informovala o tom agentúra Reuters.
Pôvodne trhy pozitívne zareagovali na správy amerického ministerstva energetiky, že zásoby ropy v USA klesli ôsmy týždeň po sebe, pričom pokles bol výraznejší, než sa očakávalo. Podľa údajov ministerstva klesli zásoby ropy v USA za minulý týždeň o 4,9 milióna barelov (1 barel = 159 litrov), zatiaľ čo analytici počítali s poklesom len o 1,8 milióna barelov.
Následne však ministerstvo uviedlo, že zásoby benzínu vzrástli o 680.000 barelov, pritom analytici očakávali pokles o 304.000 barelov. Navyše, zásoby ropných destilátov, ktoré zahrňujú naftu a vykurovací olej, vzrástli o 1,8 milióna barelov, no analytici predpokladali rast zásob len o 1 milión barelov.
Cena severomorskej ropnej zmesi Brent s dodávkou v auguste klesla do 18.19 h SELČ o 1,10 USD na 63,35 USD (56,50 eura) za barel. Cena americkej ľahkej ropy WTI zaznamenala pokles o 80 centov na 60,21 USD/barel.

Súvisiace články

Aktuálne správy