Podnikateľská nálada v Nemecku sa zhoršila

Index podnikateľskej dôvery, ktorý zostavuje mníchovský inštitút Ifo, v júni klesol na 107,4 bodu z májovej úrovne 108,5 bodu

Podnikateľská dôvera v Nemecku v júni už druhý mesiac po sebe oslabila, čo naznačuje, že náladu poškodzujú obavy z gréckej dlhovej krízy. Index podnikateľskej dôvery, ktorý zostavuje mníchovský inštitút Ifo, klesol na 107,4 bodu z májovej úrovne 108,5 bodu. Júnová hodnota indexu je najslabšia od februára, pričom sa nenaplnili očakávania analytikov oslovených v prieskume agentúry Reuters, že oslabí miernejšie, a to na 108,1 bodu.
„Téma číslo jeden v Nemecku sa nakoniec dostala aj k podnikateľom, a to grécka kríza a obavy z odchodu Grécka z eurozóny,“ povedal Carsten Brzeski, ekonóm ING. „Avšak zatiaľ by tieto obavy nemali mať negatívny vplyv na ekonomiku,“ dodal. Aj ekonóm inštitútu Ifo Klaus Wohlrabe konštatoval, že grécka kríza ešte nepoškodzuje objednávky, ale spôsobuje neistotu.

Tempo rastu nemeckého hrubého domáceho produktu sa v prvom štvrťroku spomalilo na úroveň 0,3 %. Mnohí ekonómovia však očakávajú, že za obdobie apríla až júna sa rast ekonomiky zrýchli. Najnovšie údaje totiž ukazujú, že objednávky, export a maloobchodné tržby krajiny rastú.

Súvisiace články

Aktuálne správy