Taliansko chce pomôcť bankám očistiť sa od zlých úverov

Po kríze banky evidujú nesplácané úvery v objeme zhruba 350 mld. eur

Taliansky premiér Matteo Renzi predstavil súbor dlho očakávaných opatrení, ktoré majú očistiť banky od zlých úverov a oživiť úverovanie podnikov v tretej najväčšej ekonomike eurozóny. Talianska ekonomika sa pomaly dostáva z trojročnej recesie, ktorá zanechala banky s nesplácanými úvermi v objeme zhruba 350 mld. eur. Banky sú tak nútené odkladať si peniaze na splatenie potenciálnych strát, čo znižuje ich schopnosť úverovať domácnosti a podniky.

Talianska vláda schválila opatrenia na skrátenie insolvenčných konaní a na pomoc bankám rýchlejšie získať zábezpeku zo zlých úverov, povedal reportérom Renzi a minister hospodárstva Carlo Padoan. Priemerná doba vyvlastnenia v Taliansku je približne päť rokov, oproti jeden a pol roku v Európe ako celku. Opatrenia zahŕňajú aj rozšírenie daňových úľav pri stratách zo zlých úverov.

Vláda však neprestala dúfať v zavedenie radikálnejšieho nástroja, tzv. zlej banky, ktorá by vydávala dlhopisy ručené štátom. Tie by poskytli financie na odkúpenie zlých úverov od bánk. Tento projekt ale narazil na problém, keďže existujú pochybnosti o jeho súlade s európskymi pravidlami o poskytovaní štátnej pomoci. „Veríme, že tieto opatrenia budú veľmi silným a efektívnym nástrojom pre vytvorenie sekundárneho trhu zlých úverov a pomôžu hospodárstvu,“ povedal Padoan.

Súvisiace články

Aktuálne správy