Grécka kríza na aténskych stenách: Pohreb eura a Merkel Mouse poukazujú na frustráciu obyvateľov

, ČTK Foto: SITA

Trvá to už päť rokov. Čoraz viac graffiti v uliciach Atén odráža práve finančné a sociálne starosti Grékov.

Za galériu sprejerských prác sa dá považovať aténska štvrť Exarchia. Toto miesto je domovom anarchistov a ľavičiarov a je tu tiež veľké množstvo chátrajúcich domov, ktoré poslúžili ako plátno.

Predtým sa na stenách v Aténach objavovala graffiti s tematikou futbalu, politiky a starosťami dospievajúcich. Človek sa nad nimi nemal dôvod pousmiať, ale na druhej strane, nebolo ich až tak veľa.

Dnes sa dá v gréckej metropole, podľa agentúry AP, len ťažko nájsť súkromná alebo štátna budova nepoznamenaná čiernymi, červenými, modrými alebo striebornými sprejovými farbami. Témou je stále častejšie hospodárska kríza, s ktorou sú Gréci konfrontovaní už niekoľko rokov.

Mnohé graffiti, tak ako inde vo svete, sú skôr nezrozumiteľné čmáranice, ktoré možno považovať skôr za značkovanie teritória po vzore psov. Nájdu sa však aj mimoriadne precízne vypracované výjavy, ktoré nútia zamyslieť sa. Niektoré z nich si dokonca objednali sami majitelia domov, ktorých už nebavilo odstraňovať nezmyselné hieroglyfy zo stien. Dali prednosť umeniu a dúfajú, že tak čmáralkov udržia ďalej od svojho majetku.

Grécko bojuje s krízou už päť rokov, čoraz viac nástenných malieb odráža práve finančné a sociálne starosti Grékov. Ako galéria týchto sprejerských prác poslúžila štvrť Exarchia v centre mesta čoby domov anarchistov a ľavičiarov a miesto s veľkým množstvom chátrajúcich domov.

Zo zataraseného okna jedného z nich hľadí človek s ustarostenou tvárou v dlaniach a pod ním sa na poškodenej fasáde objavuje maľba chatrnej päťeurovky.

Autor, ktorý si hovorí Wild Drawing, maľbu považuje za zrkadlenie súčasného života mnohých Grékov. Na stene o krok ďalej nakreslil cestnú značku s eurom a malým autom v gréckych farbách modrej a bielej. Auto je oproti znaku rozpadajúceho sa eura miniatúrne, je naklonené a zosúva sa do vĺn.

Kresliar, ktorý si hovorí N_Grams, na inej stene vytvoril obriu bankovku z novinových stránok s ponukami práce. Použil noviny z čias, kedy sám prácu pomocou inzerátov hľadal.

Na ulici vedúcej k prístavu Pireus sa objavila veľká tabuľa s nápisom Európa bez Grécka je ako večierok bez drog. Autor Cacao Rocks sa takto zvečnil pred troma rokmi, ale teraz je vraj všetko inak. "Zmenil som sa, už neberiem drogy a nechodím na večierky. Ale Európa jednoducho nedospieva," poznamenal.

Súvisiace články

Aktuálne správy