Prezident Kiska: Nastal čas potvrdiť dohodu na podobe nášho dôchodkového systému

Na Slovensku sa už desať rokov vedie spor o podobe dôchodkového systému. Podľa prezidenta SR Andreja Kisku však nastal čas, aby sa zákonodarcovia dohodli na definitívnej podobe penzijného systému. Skonštatoval to tento týždeň počas svojho vystúpenia v Národnej rade, keď hodnotil stav republiky.

"Podobný spor, aký sa ešte pred niekoľkými rokmi viedol o zodpovedné hospodárenie štátu, sa vedie už desať rokov o podobu nášho dôchodkového systému. Za ten čas sa na Slovensku vystriedali viaceré vlády. Urobili sa viaceré zmeny, ale druhý dôchodkový pilier, o ktorý sa tento spor hlavne viedol, zostal zachovaný," pripomenula hlava štátu.

V pondelok (15.6.) bol už po štvrtýkrát uzatvorený druhý dôchodkový pilier. Ľudia tak opätovne mali šancu z neho vystúpiť, alebo do neho vstúpiť. Podľa Kisku však nastal čas, aby sa dôchodkový systém stabilizoval.

"Domnievam sa, že nastal správny čas potvrdiť širokú a pevnú dohodu na podobe nášho dôchodkového systému, podobne ako to parlament urobil pred pár rokmi so záväzkom o rozpočtovej zodpovednosti. Dôchodky musia byť spojené s istotou a garanciou systému, preto by ste urobili veľkú službu občanom Slovenska, keby ste im takúto istotu a predvídateľnosť poskytli," adresoval zákonodarcom v parlamente Kiska.

Súvisiace články

Aktuálne správy