Sigmar Gabriel pripúšťa, že rozhovory o TTIP by mohli zlyhať

Nemecký minister hospodárstva Sigmar Gabriel nevylučuje, že rokovania medzi EÚ a USA o Transatlantickom obchodnom a investičnom partnerstve (TTIP) nakoniec nepovedú k dohode

Nemecký minister hospodárstva Sigmar Gabriel v piatok pripustil, že rozhovory medzi Bruselom a Washingtonom o Transatlantickom obchodnom a investičnom partnerstve (TTIP) by mohli zlyhať. „Som ďaleko od toho, aby som si bol istý, že na konci bude dohoda,“ povedal Gabriel. „Tiež sa môže stať, že nakoniec to zlyhá,“ povedal. Rokujúce strany pôvodne dúfali, že dohodu o TTIP sa podarí dosiahnuť do konca roku 2014. Európsky parlament je však v tejto otázke tak rozdelený, že európski zákonodarcovia sa nedokázali dohodnúť ani na rozhovoroch o dohode.

Zástancovia TTIP tvrdia, že táto dohoda bude znamenať vytvorenie trhu, na ktorom bude 800 mil. ľudí. Zároveň podľa nich dohoda bude znamenať, že Európa a USA budú naďalej určovať štandardy medzinárodného obchodu, teda aj v čase, keď Čína a ďalšie krajiny zvyšujú svoj ekonomický vplyv.

TIPP však v uplynulom roku podľa prieskumu verejnej mienky strácalo podporu nemeckej verejnosti. Čoraz viac Nemcov je presvedčených, že dohoda by znamenala zhoršenie environmentálnych štandardov a zhoršila by sa aj potravinová bezpečnosť.

Súvisiace články

Aktuálne správy