Bohatí zvyšujú stávky na akcie, páčia sa im zisky

, Capgemini a RBC Wealth Management Global Survey Foto: SITA

Boháči sa v súčasnosti o niečo viac sústreďujú na nákup akcií, než na akékoľvek iné triedy aktív. Tvrdí to čerstvá štúdia, ktorá ponúka detailnejší pohľad na investičné zvyky ultrabohatých.

Akcie porazili v minulom roku hotovosť a stali sa číslom jeden. Vyplýva to z výročnej správy World Wealth Report od spoločnosti Capgemini a RBC Wealth Management, ktorá sa na mušku berie ľudí, ktorí investujú viac než jeden milión dolárov.

Podiel aktív držaných v úsporách sa vlani zvýšil na 27 percent, čo je o percento viac než v roku 2013. Ale tá časť úspor, ktorú investori vnímajú ako dôležitú pre udržanie ich životného štýlu, klesla na 26 percent z pôvodných 28 percent za rovnaké časové obdobie.

Presun do akcií ponúka niekoľko informácií o tom, ako bohatí riadia svoje peniaze. Je potrebné poznamenať, že niektoré z týchto zvýšení môžu byť len známkou toho, že bohatých tešia niektoré zisky, ktorých sme boli svedkami na akciovom trhu v minulom roku. Akciový index S&P 500 vlani dosiahol 11 percent a každý, kto investoval na trhu, tento rast zbadal a akciám dal väčší priestor vo svojom portfóliu.

Je to tiež známkou toho, že po zhruba šiestich rokoch sa investori konečne upokojili, pokiaľ ide o myšlienku investovať do akcií. Neexistujú žiadne predpovede, kam až trhy môžu rásť. Zaťial ale akcie rástli, oproti roku 2009 až trojnásobne. Pohyb na trhu bol o niečo viac viditeľný v ostatných mesiacoch.

Ďalšou dobrou správou je, že viac ľudí zbohatlo. Počet ľudí s najmenej jedným miliónom dolárov vzrástol vlani o takmer jeden milión ľudí, na 14,6 milióna. Štúdia ďalej zistila, že tretina týchto nových milionárov žije v USA.

Celkové bohatstvo, z globálneho hľadiska, vzrástlo na 56,4 bilióna dolárov. Najväčší kus tohto bohatstva je stále v Severnej Amerike, kde je sústredených 16,2 bilióna. Ale veľká časť rastu sa odohrala v ázijsko-pacifickej oblasti, kde rast dosiahol 11 percent,  na 15,8 bilióna dolárov. Celkové globálne bohatstvo by podľa predpovedí malo do roku 2017 narásť na 70,5 bilióna americkcých dolárov.

Súvisiace články

Aktuálne správy