Grécko a Rusko podpísali memorandum o plynovode, Moskva zváži aj finančnú pomoc

Grécko a Rusko dnes podpísali memorandum o predĺžení plánovaného plynovodu s názvom Turecký prúd do Európy cez územie Grécka. Vláde v Aténach poskytne financie na projekt ruská štátna rozvojová banka VEB. Informovala o tom agentúra Reuters.
Grécky minister energetiky Panagiotis Lafazanis pri podpise memoranda na slávnostnom ceremoniáli v Petrohrade vyhlásil, že jeho krajina potrebuje podporu, a nie tlak v čase dlhovej krízy. A dodal, že spolupráca Atén s Ruskom nie je namierená proti ostatným európskym štátom.
Ruský minister energetiky Alexander Novak dodal, že ruský štátny koncern Gazprom nebude vlastniť grécku časť nového plynovodu, ale jej vlastníctvo sa rozdelí rovným dielom medzi Rusko a Grécko.
Ruská agentúru TASS zase citovala podpredsedu ruskej vlády Arkadija Dvorkoviča, ktorý v rozhovore pre televíziu povedal, že Rusko je pripravené zvážiť otázku finančnej pomoci Grécku.
„Podporíme akékoľvek riešenie gréckej krízy, ktoré navrhnú Grécko a naši európski partneri,“ povedal Dvorkovič v televíznom rozhovore, z ktorého citovala TASS.
Dodal, že pre Rusko sú najdôležitejšie investičné projekty a obchod s Gréckom. Ak padne požiadavka na finančnú pomoc, zváži ju.

Súvisiace články

Aktuálne správy