O posune významných investícií do druhého čítania sa má rozhodnúť v piatok

O posunutí novely zákona o významných investíciách do druhého čítania by mali poslanci Národnej rady (NR) SR hlasovať v piatok 19. júna. V závere tretieho rokovacieho dňa 53. schôdze Národnej rady (NR) SR totiž ukončili diskusiu o tejto právnej norme v prvom čítaní.
Novelu pripravilo ministerstvo hospodárstva a v parlamente sa nachádza v skrátenom režime. Právna norma má zaviesť do praxe to, aby bolo v prípade významnej investície možné urýchliť procesy, čo sa týka stavebného povolenia či územných plánov. To má zabezpečiť efektívne využitie rozľahlých nevyužitých území na budovanie priemyselných parkov pre potreby investorov.
S návrhom tejto novely ale nesúhlasí poslanec OĽaNO Štefan Kuffa. Avizoval, že ju pri hlasovaní nepodporí. „Som proti tomu, aby sa zastavala úrodná pôda,“ argumentoval poslanec. Upozornil, že naša krajina nie je taká veľká a nemali by sme sa správať dehonestujúco k pôde.
Zároveň sa pri výstavbe priemyselných parkov pre veľké investície obáva aj o vlastnícke práva ľudí. „Nemôže to byť sila peňazí, ktorá pretlačí vlastnícke práva,“ zdôraznil Kuffa. Lebo vlastnícke právo je podľa neho nad významnou investíciou.
Jeho kolega z hnutia OĽaNO Martin Fecko tiež apeloval na ochranu pôdy ako neobnoviteľného zdroja. Zároveň vyzýval aj na podporu malých a stredných podnikateľov.
Diskutujúcim na záver rozpravy odpovedal aj minister hospodárstva Vazil Hudák. Zdôraznil, že zahraničné investície sú pre neho akoby čerešničkou na torte a uvedomuje si význam domácich stredných a malých podnikov.
Upokojoval poslancov, že možné vyvlastnenie je až posledným riešením. Na to, aby vôbec mohol nastať proces sceľovania pozemkov pod priemyselný park, je potrebné vydanie osvedčenia o významnej investícii. Vopred sa tak podľa neho k takémuto kroku nepristúpi.
V rokovaní budú poslanci pokračovať v piatok 19. júna. Diskutovať by mali o vládnych návrhoch zákonov z dielne rezortu životného prostredia.

Súvisiace články

Aktuálne správy