Padol ďalší rekord milionárov: Za jediný rok ich pribudlo 920 000

, ČTK Foto: thinkstock

Vlani po celom svete pribudol takmer milión dolárových milionárov. Počet ľudí, ktorých osobné investovateľné imanie je najmenej jeden milión dolárov vlani celosvetovo stúpol o 920 000 na rekordných 14,6 milióna a ich celkový majetok stúpol na rekordných 56,4 bilióna USD.

Počet dolárových milionárov rástol už šiestym rokom za sebou hlavne vďaka rastu cien akcií. Vyplýva to zo správy konzultačnej spoločnosti Capgemini a RBC Wealth Management.

Najrýchlejšie rástol počet milionárov v oblasti Ázie a Tichomoria. Táto oblasť tak v počte milionárov tesne prekonala Severnú Ameriku. V Latinskej Amerike naopak počet dolárových milionárov klesol.

Capgemini a RBC do svojho prieskumu zahŕňajú osoby, ktoré majú investovateľný majetok viac ako jeden milión dolárov bez zahrnutia hodnoty ich obydlia, zbierok a spotrebného tovaru.

Napriek rekordnému číslu však bol rast počtu milionárov aj hodnoty ich majetku vlani takmer polovičný v porovnaní s predchádzajúcim rokom a druhým najnižším za päť rokov. Výrazne sa zvýšila populácie mimoriadne bohatých, teda s investovateľným majetkom cez 30 miliónov USD, ktorí majú na celkovom počte milionárov podiel iba jedno percento, avšak na celkovom majetku 35 percent.

Krajiny s najväčším počtom milionárov sú USA, Japonsko, Nemecko a Čína. Tie mali na celkovom počte milionárov vlani podiel viac ako 60 percent. Výrazne tiež prispeli k rastu počtu nových milionárov. V týchto krajinách vlani pribudlo 610 000 nových dolárových milionárov. Posilnenie indického akciového trhu potom prispelo k rastu počtu milionárov v Indii o 26 percent, čo bol najvyšší rast z veľkých krajín.

V USA žije 4,4 milióna milionárov. Druhé je Japonsko s 2,5 miliónmi a tretie Nemecko s 1,1 miliónom milionárov. Čína, druhá najväčšia ekonomika sveta, je štvrtá s 890 000 milionári, napísala agentúra AP.

Súvisiace články

Aktuálne správy