Stavebná produkcia v eurozóne v apríli vzrástla

Stavebná produkcia v eurozóne v apríli vzrástla, už druhý mesiac po sebe, ale tempo jej rastu sa výrazne spomalilo a dosiahlo len polovicu marcovej úrovne. Informovala o tom agentúra RTTNews s odvolaním sa na údaje európskeho štatistického úradu Eurostat.
Podľa Eurostatu sa stavebná produkcia v eurozóne v apríli zvýšila o 0,3 % v porovnaní s marcom, keď po revízii medzimesačne stúpla o 0,6 %, a nie o 0,8 %, ako naznačoval rýchly odhad.
V celej 28-člennej Európskej únii (EÚ) sa výkon stavebného sektora v apríli znížil, medzimesačne o 0,3 %, čo je prudké zhoršenie po marcovom náraste stavebnej produkcie o 1,4 %.
V medziročnom porovnaní stavebná produkcia v regióne, ktorý zaviedol euro v apríli 2015, stagnovala a v EÚ sa zvýšila o 1,3 %.
Spomedzi členských štátov EÚ najvýraznejší medzimesačný rast v stavebníctve dosiahli Slovensko (2,5 %), Španielsko (1,5 %), Nemecko a Poľsko (zhodne o 1,3 %) a Švédsko (1,2 %). Naopak, najväčší pokles zaznamenali Rumunsko (-3,3 %), Británia (-2,9 %) a Portugalsko (-2,5 %).
V medziročnom porovnaní najvýraznejšie vzrástla stavebná produkcia v apríli na Slovensku (14,1 %), v Rumunsku a Švédsku (zhodne o 10,8 %), v Maďarsku (10,7 %) a v Českej republike (10,3 %), a najväčší medziročný prepad stavebného sektora nahlásili Slovinsko (-7,5 %), Francúzsko (-6,2 %) a Portugalsko (-4,4 %).

Súvisiace články

Aktuálne správy