Švédski ekonómovia zhoršili prognózu rastu švédskej ekonomiky

Švédski ekonómovia zhoršili prognózu vývoja švédskej ekonomiky v tomto aj budúcom roku, naďalej však počítajú s ďalším zotavovaním, keďže domáci dopyt aj export by mali pokračovať v raste. Informoval o tom portál RRTTNews.
Národný inštitút pre hospodársky výskum uviedol, že švédska ekonomika by tento rok mala vzrásť o 2,8 %, zatiaľ čo v marci odhadoval rast na úrovni 3,1 %. Slabšie by malo byť aj tempo rastu v roku 2016. Inštitút pôvodne počítal s rastom na úrovni 3,3 %, najnovšie odhaduje, že rast dosiahne 3,2 %. V roku 2017 počíta s rastom o 2,6 % a v roku 2018 o 2 %.
Vyhliadky inštitútu sa tak čiastočne priblížili k odhadom Národného úradu pre správu štátneho dlhu, ktorý zasa v utorok (16.6.) zlepšil prognózu rastu švédskej ekonomiky. Ako uviedol, v tomto roku odhaduje rast ekonomiky na úrovni 2,6 %, zatiaľ čo vo februári počítal s rastom o 2,2 %. Aj rast v roku 2016 očakáva vyšší. Vo februári počítal s tým, že ekonomika na budúci rok vzrastie o 2,4 %, teraz očakáva rast o 2,5 %.
Spotrebiteľské ceny by podľa ekonomického inštitútu mali tento rok vzrásť o 0,1 % a v roku 2016 by sa ich rast mal zrýchliť na 1,2 %. Pozitívne by sa mala vyvíjať aj nezamestnanosť. Tú očakáva inštitút tento rok na úrovni 7,7 %, pričom budúci rok by mala klesnúť na 7,5 %.

Súvisiace články

Aktuálne správy