Inštitút Ifo vylepšil prognózu rastu nemeckej ekonomiky

Podľa mníchovského inštitútu v tomto roku hospodárstvo krajiny posilní o 1,9 %, v decembri odhadoval, že tohtoročný rast bude na úrovni 1,5 %

Nemecký inštitút Ifo smerom nahor revidoval svoju prognózu rastu hrubého domáceho produktu (HDP) krajiny v tomto roku, a to vďaka silnej súkromnej spotrebe, ktorú podporuje rekordne nízka nezamestnanosť. Mníchovský inštitút v stredu zverejnil predikciu, podľa ktorej nemecký HDP v tomto roku vzrastie o 1,9 %. V decembrovej prognóze inštitút rátal s tohtoročným rastom o 1,5 %. V budúcom roku Ifo predpokladá posilnenie nemeckej ekonomiky o 1,8 %.

„Nemecká ekonomika zažíva v súčasnosti silnú konjunktúru,“ uviedol vo vyhlásení ekonóm Ifo Timo Wollmershaeuser. „Súkromná spotreba zostáva pilierom rozmachu, keďže očakávania domácností v oblasti príjmov sú dobré vzhľadom na zlepšujúcu sa situáciu na trhu práce,“ dodal. Inštitút predpokladá, že počet zamestnancov bude v tomto roku rásť, a očakáva aj rast podnikových investícií vďaka nízkym nákladom na získavanie financií.

Prognóza rastu nemeckého HDP z dielne inštitútu Ifo je optimistickejšia v porovnaní s vládnou predpoveďou, podľa ktorej vďaka domácemu dopytu ekonomika krajiny v tomto roku vzrastie o 1,8 %. Nemecká centrálna banka očakáva tohtoročný hospodársky rast iba na úrovni 1,7 %.

Súvisiace články

Aktuálne správy