Šéf OMV: Grécky problém v porovnaní s Ukrajinou je zanedbateľný

, der standard Foto: SITA

Odchádzajúci šéf OMV Gerhard Roiss varuje pred eskaláciou konfliktu s Ruskom. Informáciu priniesol Der Standard.

Gerhard Roiss (63) opúšťa svoju pozíciu šéfa OMV na konci júna po 17 rokoch, posledných päť pôsobil ako prvý muž spoločnosti. "Problém, aký má dnes Európa s Gréckom je malý v porovnaní s Ukrajinou," povedal Roiss v utorok v klube ekonomických novinárov. Veľa z peňazí pre Európu prúdi z dodávok ruského plynu cez Ukrajinu. "Ak by zostal konflikt zamrznutý, bolo by to v v poriadku," tvrdí  Roiss, ktorý vidí možnosť eskalácie nepriateľských akcií medzi Ruskom a Ukrajinou so závažnými dôsledkami pre energeticky závislú Európu.

Napriek súčasnému nadbytku plynu by bolo podľa neho múdre opraviť alternatívne zásobovacie trasy. "Európa potrebuje dostatočné plynovody," povedal Roiss. "Nakoniec Európa dostane rozum a a zrealizuje aspoň čiastočné riešenie." Či to bude Nabucco, alebo nioečo iné je už druhoradé. Ukončenie výstavby plynovodu Nabucco bola jedna z porážok, ktoré museli Roiss ako manažér OMV prijať.

V apríli sa Roiss stal členom predstavenstva švajčiarskej spoločnosti Sulzer. Stále behá maratón, podľa vlastných slov má osobný rekord "niečo pod štyri hodiny." Ako akcionár zostáva v OMV.

Súvisiace články

Aktuálne správy