Výstavba nových domov v USA v máji klesla, ale počet povolení stúpol

Výstavba nových domov v USA po strmom aprílovom raste v máji klesla. Ale výrazné zvýšenie počtu nových stavebných povolení, ktoré sa drží blízko osemročného maxima, signalizuje, že stavebný sektor si udrží súčasné solídne tempo a počet nových začatých stavieb sa bude naďalej pohybovať nad hranicou 1 milióna. Informovala o tom agentúra Reuters.
Podľa najnovších údajov ministerstva obchodu v máji 2015 sa začalo v Spojených štátoch stavať 1,04 milióna nových domov. To po očistení od sezónnych vplyvov predstavuje medziročný pokles o 11,1 %. Ale jedným z dôvodov slabších májových výsledkov bol strmý aprílový nárast nových stavieb. Presnejšie, americkí stavbári začali v apríli s výstavbou až 1,17 milióna domov, čo bol najväčší prírastok od novembra 2007.
Analytici, ktorých oslovila agentúra Reuters, odhadovali, že stavbári v USA začnú v máji stavať 1,10 milióna nových domov.
Ministerstvo zároveň informovalo, že v máji tohto roka vydali americké úrady 1,28 milióna stavebných povolení, najviac od augusta 2007 a o 11,8 % viac ako v máji 2014. To signalizuje, že výstavba rezidenčných nehnuteľností po mimoriadne chladnej zime ožila a udržuje si vysoké tempo rastu. A viaceré ukazovatele naznačujú, že tento trend bude pokračovať vďaka priaznivým vyhliadkam na zvyšovanie platov aj rast zamestnanosti, čo povzbudzuje mladých ľudí, aby sa odsťahovali od rodičov a hľadali si vlastné bývanie.
Zo štatistík ďalej vyplýva, že výstavba nových rodinných domov, ktoré majú najväčší podiel na americkom trhu rezidenčných nehnuteľnosti v máji klesla medziročne o 5,4 % na 680.000 domov a výstavba bytových domov sa prepadla o 20,2 % na 356.000.

Súvisiace články

Aktuálne správy