Grécko čaká na odpoveď veriteľov, ktorí podľa Tsiprasa jeho vládu ponižujú

Grécko stále čaká na odpoveď veriteľov na svoj návrh dohody o reformách, ktorý by krajine otvoril cestu k peniazom v záchrannom balíku. Vyhlásil to dnes hovorca gréckej vlády Gabriel Sakellaridis. Informovala o tom agentúra Reuters.
„Grécka vláda predložila návrh a so záujmom čaká na odpoveď inštitúcií,“ uviedol Sakellaridis vo svojom vyhlásení.
Grécky premiér Alexis Tsipras medzitým odsúdil podľa jeho vlastných slov snahu o „poníženie“ gréckej vlády a označil požiadavky veriteľov na ďalšie škrty vo výdavkoch štátu za politicky motivované.
Tsipras na stretnutí s poslancami svojej ľavicovej strany Syriza povedal, že chce dosiahnuť dohodu, ktorá ukončí reči o odchode Grécka z eurozóny, ale zároveň pripomenul, že jeho vládu si ľudia zvolili preto, aby ukončila úsporné opatrenia. A tak sa bude naďalej snažiť dosiahnuť takú dohodu, ktorá nezasiahne dôchodcov a ľudí s nízkymi príjmami.
Jeho slová tak zrejme ešte prehĺbia rozpory medzi Aténami a ich veriteľmi, čo zase zvyšuje riziko štátneho bankrotu a odchodu Grécka z eurozóny.
Grécky premiér tiež obvinil Európsku centrálnu banku (ECB), že „priškrcuje“ financie Grécku a spolu s Európskou úniou (EÚ) odmietajú žiadosť Atén o zníženie dlhu.
Podľa agentúry DPA nemecká kancelárka Angela Merkelová pochybuje, že sa Grécku a jeho veriteľom podarí dosiahnuť dohodu na najbližšom stretnutí ministrov financií eurozóny vo štvrtok 18. júna.
Tsipras má v piatok 19. júna namierené do Ruska na medzinárodné investičné a ekonomické fórum v Petrohrade a na jeho okraji sa stretne s ruským prezidentom Vladimirom Putinom. Potvrdil to dnes hovorca Kremľa. Vzťahy medzi Gréckom a Ruskom sa v uplynulých mesiacoch výrazne upevnili, hoci Rusko čelí sankciám EÚ za postoj k Ukrajine.

Súvisiace články

Aktuálne správy