Ochrana rodičov pred prepustením z práce sa neposilní, návrh KDH neprešiel

Ochranná lehota, počas ktorej nemožno rodiča prepustiť zo zamestnania, sa nepredĺži. Poslanci Národnej rady (NR) SR za KDH Július Brocka a Ján Figeľ totiž neuspeli so svojím návrhom novely Zákonníka práce. Plénum NR SR ju neposunulo do druhého čítania.
Poslanci chceli zaviesť do praxe to, aby nebolo možné prepustiť z práce rodičov počas šiestich mesiacov po ich návrate do zamestnania z rodičovskej dovolenky. Opatrenie malo podľa kresťanských demokratov pomôcť rodinám na Slovensku. „Vytvárať priaznivé prostredie pre rodiny s deťmi je najlepšia sociálna politika štátu,“ skonštatovali poslanci.
Parlament dnes zároveň neposunul do druhého čítania ani novelu zákona o dani z príjmov, ktorú pripravil nezaradený poslanec Viliam Novotný. Chcel uľahčiť situáciu pre zamestnávateľov zjednodušením elektronického doručovania dokladov a potvrdení zamestnancom.
Kým totiž dnes môže podľa neho zamestnávateľ zamestnancovi doručiť výplatnú pásku elektronicky, ostatné dokumenty súvisiace s vyúčtovaním daní či potvrdením príjmu musí stále doručovať osobne proti podpisu. Navrhoval preto, aby možnosť elektronického doručovania platila aj v týchto prípadoch.
Súčasne plénum neodobrilo ani novelu zákona o tepelnej energetike, ktorú parlamentu predložil Jozef Viskupič (OĽaNO) a Lucia Nicholsonová (SaS). Cieľom návrhu zákona bolo, aby si žiadatelia o stavebné povolenie, napríklad spoločenstvá vlastníkov bytov a nebytových priestorov v bytovom dome, mohli zvoliť výhodné dodávky tepla a aby im nemohla byť znemožnená výstavba vlastnej kotolne v bytovom dome.

Súvisiace články

Aktuálne správy