Základné kovy sa hlásia o slovo

, Colosseum Foto:SITA

Zásoby základných neželezných kovov za posledný mesiac prešli na čínskej burze v Šanghaji poklesom, a to môže byť pre investorov signálom k nákupu.

Je síce pravda, že napríklad zásoby medi sú na londýnskej burze LME vyššie o 77 %, ako tomu bolo na začiatku tohto roka, ale od mája sa znížili o 7,5 %. Zásoby na burze v Šanghaji (SHFE) sú teraz o 26,5 % nižšie ako v máji. Prepad tu totiž značí silnejší fyzický dopyt. Nárast zásob medi od začiatku tohto roka na londýnskej burze bol s veľkou pravdepodobnosťou spôsobený vypršaním obchodných zmlúv v Číne, kde sa meď v hojnom počte využíva na zabezpečenie úverov.

Zásoby hliníka na burze LME pokračovali počas mája v poklese a znížili sa o 4,3 %. Od začiatku roka sú menšie o 13 %. Každopádne v historickom kontexte zostávajú na relatívne vysokej úrovni. S tým sú v kontraste zásoby na SHFE, ktoré tu rastú od polovice februára, čím odrážajú zvýšenú produkciu kovu v Číne. Od mája opäť mierne vzrástli o 2,7 %.

 

Stav zásob olova tiež pokračuje v poklese. Na burze SHFE sa jeho množstvo od mája znížilo o 28 %. Od začiatku tohto roka sa zásoby znížili už takmer o polovicu.

Množstvo cínu v skladoch burzy LME od začiatku roka klesá už o 40 % a za máj zásoby vykázali prepad 19 %. To bolo pomerne prekvapujúce, pretože indonézsky export rafinovaného cínu minulý mesiac vzrástol o 24 %.

 

Množstvo skladovaného zinku na londýnskej burze od mája stagnuje, každopádne od začiatku roka sa tu jeho množstvo znížilo o 33,6 %.

Nízke zásoby základných kovov môžu byť teda zaujímavou príležitosťou na investíciu. S výnimkou medi môže byť však problém s likviditou jednotlivých kovov na burze. V tomto prípade je teda jednoduchšie cestou burzovo obchodovaný fond, ktorý kopíruje vývoj cien týchto neželezných kovov. Najväčším z nich je fond PowerShares DB Base Metal Fund (DBB). V správe má aktuálne 221,7 milióna dolárov a oproti začiatku tohto roka je aktuálne lacnejší o 10 %.

 

Autorom je Petr Habiger, portfólio manažér Colosseum, a. s.

Súvisiace články

Aktuálne správy