Tradičná americká firma Colt nespláca dlhy a žiada ochranu od súdu

Tradičný americký výrobca zbraní Colt v Hartforde už nedokáže obsluhovať svoj dlh 10,9 miliardy USD (9,71 miliardy eur). Očakáva sa, že dnes požiada súd o ochranu pred veriteľmi podľa zákona o insolventnom konaní. Informuje o tom rakúsky denník Die Presse.
Firma ide do tohto konania s podporou dvoch svojich veľkých veriteľov a po reorganizácii chce vo výrobnej činnosti pokračovať. Spoločnosť Colt pôsobí v sektore vyše 160 rokov.
Firma Colt bola 80 rokov veľkým dodávateľov zbraní americkej armáde. Pred dvoma rokmi však prišla o tohto odberateľa a odvtedy sa jej pozícia neustále prudko zhoršovala.
Zakladateľ firmy Samuel Colt podal patent na pištoľ s otočným zásobníkom. Nová zbraň umožnila vypáliť po sebe šesť rán bez nevyhnutnosti po každej rane ju nabíjať. Tento princíp v nasledujúcich rokoch zásadne zmenil celý sektor ručných strelných zbraní.
V roku 1855 vznikla spoločnosť Colt’s Manufacturing Company. Teraz je súčasťou trustu Colt Defense LLC. Kontroluje ho newyorský hedžový fond Science Capital Management.
Americká spravodajská televízia CNN informovala, že firma Colt dosiahla so svojou hlavnou bankou dohodu o oddlžení. Časť investorov však ponuku na vyrovnanie odmietla, lebo nechcela prísť o svoje peniaze. Títo veritelia zrejme očakávajú, že sa insolventným konaním dostanú k väčšej časti svojho kapitálu.

Súvisiace články

Aktuálne správy