Spoznajte päť typov peňažných osobnosti, ktoré vás naučia ako (ne)narábať s peniazmi

, msn money Foto: thinkstock

Peniaze dokážu poriadne poblázniť život. Niektorí sú nimi posadnutí až priveľmi, iní sa tvária extravagantne nedbalo. Väčšina ľudí je ale vo svojich peňažných návykoch aspoň trochu výstredná.

To pomáha vysvetliť, prečo má mnoho ľudí problémy s peniazmi a prečo kvôli peniazom môžu byť ľudia nešťastní. Stačí sa pozrieť okolo seba, vo vlastnej rodine možno spoznáte jedného, alebo aj viacerých z nasledujúcich typov.

Krátkozraký strýko
Ten chlap je vždy, zdá sa, zaskočený nejakou finančnou udalosťou. Šoféruje takmer tridsaťročné auto, ale vždy zostane v šoku, keď s ním musí zájsť do servisu. Často potrebuje nekonečne veľa času, aby sa rozhýbal zaplatiť nejaký svoj aktuálny účet za elektrinu, či plyn. Dokonca aj vtedy, ak ich už roky dostáva v rovnakom čase. Ľudia, ktorí sú v tomto smere krátkozrakí a zaujímajú sa len o účet, ktorý treba uhradiť tento týždeň, pričom sa im na stole už niekoľko dní hromadia poštové poukážky zo schránky, často čelia zbytočným výdavkom v podobe sankcií za nedodržanie termínu splatnosti. Radšej si ani nepredstavujte, ako budú pripravení na odchod do dôchodku. Niečo, čo sa už desaťročia približuje, ale nakoniec ich to aj tak prekvapí.

Škrtiaca teta
Má slušný, jej postačujúci príjem, ale nikdy by ste podľa toho ako žije, netipovali, že až tak vysoký! V skutočnosti ju ale nenavštevujete s láskou. V jej byte je stále zima, lebo termostatické regulátory škrtia natoľko, že radiátor v treskúcej zime ledva temperuje. Aj kuchyňa je bezodpadková, všetko nedojedené sa starostlivo zabalí do staniolu, alebo prázdnych jogurtových obalov. Byť skromný môže byť známkou zodpovednosti, ale keď sa prekročí určitá hranica, nastupuje paranoja. A spolužitie s takouto osobou môže byť skutočne dosť náročné.

Štedrá babička
Od každej starej mamy sa očakáva, že bude štedrá, ale niekedy to zájde príliš ďaleko. Ak neustále rozdáva vôkol peniaze, nikto nebude mať dostatočnú motiváciu, aby sa poučil z vlastných finančných chýb. Niekedy trocha prísnosti dokáže z dlhodobého hľadiska urobiť viac, ako stabilné vreckové, po ktoré sa oplatí kedykoľvek zájsť na návštevu.  

Dokonalý starší brat
Ten chlap je hotová chodiaca studnica finančného poradenstva. Vždy vám dokáže vyrozprávať aktuálny príbeh o tom, ako dokázal nájsť najlepšie bankové sadzby, ako bystro naložil so svojim depozitným certifikátom a ako si osobne vyjednal lacnejšie poistné. Je dobré sa starať čo najlepšie o vlastné financie, ale treba mať na pamäti, že o tak podrobné informácie rovnakého charakteru nemusí každý prejavovať neustále záujem. Určite je lepšie počkať si na chvíľu, kedy príde dotyčný za vami s otázkou, či by ste mu nevedeli v tejto oblasti nejako pomôcť. V takom prípade bude asi pripravený počúvať. Ak budete udeľovať neustále nevyžiadané rady, jednoducho vás okoli eprestane vnímať, alebo sa vám začnú vyhýbať.  

Samopašný mladší brat
No, on je ešte mladý, nevie to, musí sa to naučiť. To je veta, ktorú neraz počujeme aj v prípade, že tento akože mladý chlapík pravidelne chodil do debetu a neplatil ani poplatky za pôžičky zo svojej vtedy ešte aktívnej kreditky. Vek by sa rozhodne v oblasti financií nemal používať ako výhovorka. Problém s rozvojom nesprávnych finančných návykov nastáva síce v rannom veku, ale neskôr má tendenciu pretrvávať. S pribúdajúcim vekom sa situácia dokonca zhoršuje.

Nech už ste len mierne výstrední čo sa týka peňazí, alebo sa považujete za úplného šialenca, vaše neracionálne finančné návyky vás môžu stáť nemalé peniaze, alebo sa podpíšu pod váš viac-menej šťastný život. Odhalenie, že ste sa našli v v niektorom z vyššie popísaných typov, možno sa vám podarí zbaviť sa určitých zlých návykov, a naučiť sa lepšie pristupovať k svojej finančnej situácii.

Súvisiace články

Aktuálne správy