Janis Varufakis žiada rovnakú šancu, akú dostalo povojnové Nemecko

Grécky minister financií Janis Varufakis vyzval nemeckú kancelárku Angelu Merkelovú, aby predniesla "prejav nádeje" pre jeho krajinu a signalizovala tak, že Európa je pripravená ukončiť požiadavky na úspory.

Grécky minister financií Janis Varufakis vyzval nemeckú kancelárku Angelu Merkelovú, aby predniesla „prejav nádeje“ pre jeho krajinu a signalizovala tak, že Európa je pripravená ukončiť požiadavky na úspory. Podobne, ako sa dostalo Nemecku po skončení 2. svetovej vojny. Informovala agentúra Reuters.
Vo svojom blogu Varufakis porovnal situáciu Grécka s povojnovým Nemeckom, keď vtedajší americký minister zahraničných vecí James F. Byrnes odcestoval od Stuttgartu, aby predniesol historický prejav. V roku 1946 práve tento prejav znamenal odklon od sankčného prístupu krajín, ktoré bojovali proti Nemecku. Namiesto toho dali nemeckému národu nádej na rast a ozdravenie. „O sedem desaťročí neskôr je to moja krajina, Grécko, ktorá potrebuje takúto šancu,“ napísal minister.
Grécku dochádzajú peniaze a pokiaľ urýchlene nezíska pomoc od EÚ a Medzinárodného menového fondu riskuje platobnú neschopnosť a dokonca aj možný odchod z eurozóny. Atény doteraz odmietali požiadavky veriteľov na úsporné opatrenia výmenou za finančnú pomoc.
„Ešte viac úsporných opatrení sa požaduje od ekonomiky, ktorá je na kolenách. Žiada sa od nej najväčšia dávka úspor, akú kedy musela nejaká krajina zvládnuť v mierových časoch,“ hovorí Varufakis. „Žiadna ponuka na zníženie dlhov. Žiadne plány na zvýšenie investícií. A zatiaľ ani žiadny ‚príhovor nádeje‘ pre týchto trpiacich ľudí.“
Varufakis, ktorý v pondelok (8.6.) bude v Berlíne, od svojho príchodu do vlády premiéra Alexisa Tsiprasa len zriedka nebol v novinových titulkoch. Jeho poznámky však niekedy pôsobili kontraproduktívne, a tak ho Tsipras minulý mesiac nezaradil do nového tímu pre rokovania s veriteľmi. Grécky minister financií požiadal o stretnutie so svojím nemeckým kolegom Wolfgangom Schäublem, s ktorým má napäté vzťahy. Podľa Schäubleho hovorcu nie je isté, či bude mať minister čas.
Varufakis vo svojom blogu ďalej uviedol, že Grécko sa zaviazalo k obnoveniu konkurencieschopnosti ekonomiky, avšak „príhovor nádeje“ by výrazne pomohol oživiť morálku obyvateľov. Podľa neho by ho Merkelová mohla predniesť kdekoľvek v Grécku.

Súvisiace články

Aktuálne správy