Rast počtu pracovných miest v USA sa v máji zrýchlil

Rast počtu pracovných miest v USA sa v máji výrazne zrýchlil, rástli aj mzdy. Predstavuje to signál, že americká ekonomika naberá na sile. Rastú tak očakávania, že americká centrálna banka v septembri zvýši úrokové sadzby. Počet pracovných miest v ekonomike USA okrem sektora poľnohospodárstva vzrástol v máji o 280 tisíc, čo je najvýraznejší nárast od decembra. V piatok o tom informovalo americké ministerstvo práce. Analytici očakávali, že v máji pribudne 225 tis. pracovných miest.

Miera nezamestnanosti v sledovanom období vzrástla na 5,5 % z hodnoty 5,4 % v predchádzajúcom mesiaci. Dôvodom nárastu miery nezamestnanosti je to, že sa na trh práce dostalo viac ľudí, napríklad absolventi. Analytici očakávali, že miera nezamestnanosti ostane nezmenená.

Na finančných trhoch sú však pochybnosti o tom, či americký Federálny rezervný systém bude v tomto roku zvyšovať úrokové sadzby, keďže hrubý domáci produkt krajiny v prvom štvrťroku oslabil a v apríli bolo slabších viacero ukazovateľov, vrátane slabých údajov o spotrebiteľských výdavkoch a priemyselnej produkcii.

Súvisiace články

Aktuálne správy