Takmer polovica Grékov chce, aby premiér akceptoval návrh veriteľov

presnejšie 47 % - chce, aby premiér Alexis Tsipras akceptoval návrh medzinárodných veriteľov na dohodu výmenou za reformy, aj keby to znamenalo ústupky, zatiaľ čo 35 % sa domnieva, že by ho mal odmietnuť.

Takmer polovica Grékov – presnejšie 47 % – chce, aby premiér Alexis Tsipras akceptoval návrh medzinárodných veriteľov na dohodu výmenou za reformy, aj keby to znamenalo ústupky, zatiaľ čo 35 % sa domnieva, že by ho mal odmietnuť. Informovala o tom agentúra Reuters na základe prieskumu, ktorý si u spoločnosti Metron Analysis objednali noviny Parapolitika.
Atény a ich veritelia už celé mesiace rokujú o reformách, ktoré by Grécku otvorili cestu k zvyšným peniazom v záchrannom balíku (7,2 miliardy eur). Najnovší návrh veriteľov, ktorí trvajú na škrtoch vo výdavkoch štátu, vrátane dôchodkov, aj na zvýšení dane z pridanej hodnoty a tiež na pokračovaní nepopulárnej reformy pracovného trhu a ďalšej privatizácii, však vyvolal pobúrenie a odpor gréckej ľavicovej vládnej strany Syriza.
Prieskum spoločnosti Metron Analysis zároveň odhalil, že takmer 60 % Grékov podporuje stratégiu svojej vlády, ktorá odmieta ustúpiť a vyhovieť požiadavkám veriteľov, a ďalších 35 % opýtaných je proti.
Podľa ankety až 79 % respondentov chce, aby Grécko zostalo členom eurozóny.
Čo sa týka predčasných volieb, podľa 73 % Grékov na schválenie prípadnej dohody s veriteľmi nie je potrebné vypisovať nové voľby a naopak, 22 % si myslí, že by o tom mali rozhodnúť voliči.

Súvisiace články

Aktuálne správy