Slovenská ekonomika by mala v tomto roku rásť 3-% tempom

Pod rast slovenskej ekonomiky v 1. štvrťroku tohto roka sa podpísal najmä export. Naopak, spomalil sa rast spotreby domácností, a to aj napriek pozitívnemu vývoju na trhu práce či rastu spotrebiteľskej dôvery. Zhodujú sa na tom analytici, ktorí v tomto roku očakávajú rast slovenskej ekonomiky na úrovni 3 %. „Medziročný rast hrubého domáceho produktu (HDP) bol ťahaný ako domácim, tak aj zahraničným dopytom. V porovnaní s predchádzajúcim štvrťrokom je však možné rast pripísať takmer výlučne na vrub silnejúceho zahraničného dopytu,“ priblížil analytik UniCredit Bank Czech Republic and Slovakia Ľubomír Koršňák.
Zahraničný obchod tak zaznamenal oživenie. „Zatiaľ čo vlani bol príspevok zahraničného obchodu k rastu HDP mierne negatívny, v 1. štvrťroku prispeli čisté vývozy k rastu ekonomiky pozitívne. Oživenie zahraničného obchodu je dobrou správou pre rast ekonomiky v tomto roku,“ doplnila analytička Slovenskej sporiteľne Katarína Muchová. Zároveň doplnila, že miera medziročného rastu vývozov sa zvýšila na 4,4 % a dovozov na 4,3 %. „Je to síce pomalší rast ako vlani v prvom kvartáli, ale výrazne rýchlejší ako v poslednom polroku minulého roka,“ skonštatovala Muchová.
Vplyv na vývoz a dovoz mali aj zotavujúce sa európske ekonomiky. „Z ponukovej strany prebrali v úvode roka žezlo ťahúňa rastu priemysel, stavebníctvo a poľnohospodárstvo. Naopak, spomalenie dynamiky rastu pridanej hodnoty vykázala väčšina odvetví služieb, mierny medziročný pokles si však pripísal len sektor odborných činnosti a administratívnych služieb,“ doplnil Koršňák.
Analytikov však prekvapilo spomalenie rastu domácej spotreby, hoci pokračoval napríklad rast bankových úverov. „Pozitívny vývoj na trhu práce sa neprejavil na ďalšom zrýchlení rastu spotrebných ani investičných výdavkov domácnosti, a to aj napriek tomu, že v prvom štvrťroku tohto roka sa spotrebiteľská dôvera zvýšila na úrovne blízke predkrízovému roku 2008,“ skonštatoval Koršňák.
Spotreba domácnosti si síce udržala medziročný rast, dynamika rastu sa však spomalila z 2,2 % na 1,5 %. „Maloobchodné tržby pritom naznačujú, že spotrebu zachraňovali najmä silné predaje nových áut. V medziročnom raste pokračovala aj spotreba vlády, ktorej medziročný rast sa však v porovnaní so záverom minulého roka takisto spomalil,“ doplnil Koršňák.
Analytici očakávajú, že slovenská ekonomika bude v tomto roku rásť približne 3-% tempom. „Na silnejší rast v úvode roka zvyšujeme náš odhad rastu HDP v tomto roku z 2,9 % na 3,2 %, v budúcom roku z 3,2 % na 3,3 %. Rast ekonomiky v tomto roku by mal byť relatívne vybalansovaný, ťahaný silnejúcim domácim dopytom aj zotavujúcim sa zahraničným dopytom,“ predpokladá Koršňák.
Aj podľa Muchovej by sa mal rast HDP pohybovať na úrovni 3 %. „Pokračujúce zlepšovanie situácie na trhu práce prispieva k vyšším príjmom domácností a následne podporujú domácu spotrebu. Zahraničný obchod sa v tomto roku postupne oživuje aj pre lepšiu ekonomickú situáciu eurozóny,“ priblížila dôvody rastu HDP Muchová. Zároveň dodala, že aj cena ropy ostáva pomerne nízka, čo je pre Slovensko dobrou správou. „Ako krajina, ktorá ropu dováža, predstavuje lacnejšia ropa pre slovenskú ekonomiku nižšie produkčné náklady a vyšší reálny disponibilný príjem spotrebiteľov,“ dodala Muchová.

Súvisiace články

Aktuálne správy