Bundesbank vylepšila prognózu rastu HDP Nemecka

Centrálna banka krajiny očakáva v tomto roku rast ekonomiky o 1,7 %, jej predošlá predikcia rátala s tým, že posilní o 1 %

Nemecká centrálna banka vylepšila prognózu rastu hrubého domáceho produktu (HDP) krajiny v tomto a budúcom roku. Banka v tejto súvislosti uviedla, že nemeckí zamestnanci profitujú z dobrej situácie na trhu práce a výrazného rastu miezd. Predikcia, ktorú Bundesbank zverejnila v piatok, ráta s tým, že HDP Nemecka v tomto roku vzrastie o 1,7 %. Predošlá prognóza banky z decembra minulého roka predpokladala posilnenie HDP v roku 2015 o 1 %. Nový predpoklad centrálnej banky je však aj tak menej optimistický v porovnaní s odhadom vlády, ktorá očakáva, že vďaka domácemu dopytu ekonomika krajiny v tomto roku posilní o 1,8 %.

Bundesbank vylepšila svoju prognózu hospodárskeho rastu aj pre rok 2016. Odhaduje, že nemecký HDP sa zväčší o 1,8 %. V predchádzajúcej predikcii rátala s budúcoročným rastom o 1,6 %. V roku 2017 banka očakáva spomalenie tempa ekonomického rastu Nemecka na úroveň 1,5 %. Bundesbank predpovedá, že inflácia podľa harmonizovaného indexu Európskej únie bude v tomto roku vo výške 0,5 % a v budúcom roku sa zrýchli na 1,8 %.

V prvom štvrťroku tohto roka nemecká ekonomika posilnila o 0,3 %. Išlo o zreteľné spomalenie jej rastu, keďže v záverečnom kvartáli vlaňajška sa zväčšila o 0,7 %. Dôvodom spomalenia v období januára až marca 2015 boli v prevažnej miere horšie výsledky zahraničného obchodu. Popredné ekonomické inštitúty odhadujú, že za druhý štvrťrok hospodárstvo Nemecka vykáže rast o zhruba 0,5 %.

Súvisiace články

Aktuálne správy