Bundesbank zlepšila odhad rastu Nemecka na tento i budúci rok

Nemecká centrálna banka revidovala svoju prognózu vývoja nemeckej ekonomiky na tento aj budúci rok smerom nahor, pričom najmä tohtoročný rast bude podľa banky podstatne výraznejší, než uvádzala v predchádzajúcom odhade. Informovali o tom agentúra Bloomberg a portál RTTNews.
Hrubý domáci produkt (HDP) Nemecka by mal podľa Bundesbanky dosiahnuť tento rok 1,7 %, zatiaľ čo v predchádzajúcej prognóze zverejnenej v decembri uvádzala na rok 2015 rast ekonomiky len na úrovni 1 %. Odhad rastu zlepšila aj na rok 2016. Pôvodne banka počítala s rastom na úrovni asi 1,6 %, teraz odhaduje, že dosiahne 1,8 %. Zároveň prvýkrát zverejnila odhad na rok 2017, v ktorom očakáva rast hospodárstva o 1,5 %.
„Nemecká ekonomika sa z útlmovej fázy v polovici minulého roka zotavila podstatne rýchlejšie, než sa očakávalo, a vrátila sa na cestu rastu podporovanú domácim aj zahraničným dopytom,“ uviedla Bundesbank.
Práve očakávaný rýchlejší rast ekonomiky by mal výrazne posilniť aj tempo rastu spotrebiteľských cien. Harmonizovaná miera inflácie by tento rok mala dosiahnuť 0,5 %, v budúcom roku by sa mala zrýchliť na 1,8 % a v roku 2017 na 2,2 %.

Súvisiace články

Aktuálne správy