Ekonomika SR rástla najrýchlejšie za posledné 3 roky, HDP stúpol o 3,1 %

Ekonomika Slovenska rástla v 1. štvrťroku tohto roka najrýchlejším tempom za posledné tri roky. V prvých troch mesiacoch 2015 sa totiž tvorba reálneho hrubého domáceho produktu (HDP) medziročne zvýšila v stálych cenách o 3,1 %. To bolo o 0,8 percentuálneho bodu viac ako v rovnakom období minulého roka. Vyplýva to z najnovších údajov, ktoré dnes zverejnil Štatistický úrad (ŠÚ) SR.

V bežných cenách vzrástol HDP o 2,7 % a dosiahol 17,8 miliardy eur. "Po očistení o sezónne vplyvy sa v porovnaní so štvrtým štvrťrokom 2014 reálne zvýšil o 0,8 %," dodal ŠÚ SR.
K zvýšeniu úhrnného dopytu prispeli zahraničný aj domáci dopyt. Vývoz výrobkov a služieb vzrástol, ale dynamika jeho rastu bola výrazne miernejšia ako v 1. štvrťroku 2014. Rast vývozu výrobkov a služieb sa medziročne zmiernil o 8 percentuálnych bodov na 4,4 % a dovozu výrobkov a služieb o 8,6 percentuálneho bodu na 4,3 %.

Domáci dopyt pokračoval v medziročnom raste vplyvom zvýšenia všetkých jeho zložiek. Jeho nárast o 2,4 % v rozhodujúcej miere ovplyvnil rast tvorby hrubého kapitálu o 6,4 %, z toho tvorby hrubého fixného kapitálu o 6,6 %. Výdavky na konečnú spotrebu sa zvýšili medziročne o 1,5 %, v tom na konečnú spotrebu verejnej správy o 1,6 %, na konečnú spotrebu domácností o 1,5 % a na konečnú spotrebu neziskových inštitúcií slúžiacich domácnostiam o 3,2 %.

Súvisiace články

Aktuálne správy