MMF vyzýva Fed na odloženie zvyšovania sadzieb

Americká centrálna banka by mala podľa fondu počkať so zvyšovaním sadzieb dovtedy, kým sa neobjaví nárast inflácie a miezd.

Americký Federálny rezervný systém (Fed) by mal odložiť zvyšovanie úrokových sadzieb do prvého polroku 2016. Vo štvrtok to uviedol Medzinárodný menový fond (MMF) s tým, že americká centrálna banka by mala počkať so zvyšovaním sadzieb dovtedy, kým sa neobjaví nárast inflácie a miezd. Správa MMF prichádza v čase, keď niektorí predstavitelia Fedu taktiež presadzujú odloženie zvyšovania sadzieb, kým sa neobjavia jasnejšie signály udržateľného zotavovania. Údaje z americkej ekonomiky sú zmiešané. V prvom kvartáli ekonomika oslabila o 0,7 %.

Šéfka Fedu Janet Yellenová trvá na tom, že ekonomika je na správnej ceste a zvýšenie sadzieb v tomto roku je pravdepodobné. To si však nemyslí napríklad Lael Brainardová, členka Fedu, ktorá sa podieľa na rozhodovaní o sadzbách. Brainardová vyjadrila obavy týkajúce sa hospodárskeho rastu.

MMF predpokladá, že Fed dosiahne dvojpercentný inflačný cieľ až v polovici roku 2017. „Neskorší začiatok zvyšovania sadzieb by následne mohol znamenať rýchlejšie tempo ďalšieho rastu. Tiež by mohla vzniknúť inflácia, ktorá mierne prekročí cieľ,“ uviedol MMF s tým, že by miera inflácie mohla možno stúpnuť k úrovni 2,5 %.

Súvisiace články

Aktuálne správy