Pellegrini: Slovenské predsedníctvo musí byť smart and digital

Slovenské predsedníctvo by malo byť "smart and digital", povedal dnes na stretnutí s eurokomisárom Güntherom H.

Slovenské predsedníctvo by malo byť „smart and digital“, povedal dnes na stretnutí s eurokomisárom Güntherom H. Oettingerom predseda Národnej rady Slovenskej republiky a Digitálny líder SR Peter Pellegrini. Zároveň zdôraznil, že pre slovenské predsedníctvo bude jednou z priorít digitálna agenda. Upozornil tiež že „digitálne veci sa vyvíjajú tak rýchlo, že pri tvorbe legislatívy Európska komisia a národné parlamenty nestíhajú reagovať pružne.“ Podľa neho musíme spolu s Európskou komisiou hľadať flexibilnejší spôsob prijímania legislatívy v tejto oblasti. Slovensko má zároveň ambíciu počas svojho predsedníctva zorganizovať ako jedno z hlavných podujatí Digital Assembley Day. Európska komisia už Slovensku vyjadrila svoju podporu a začal sa dialóg k príprave konferencie.
P. Pellegrini spolu s eurokomisárom G.H. Oettingerom otvorili aj konferenciu Global Challenges of the EU zameranú na problematiku jednotného digitálneho trhu. Ten je podľa digitálneho lídra pre Slovensko jedinečnou príležitosťou, ako využiť potenciál globálnych trendov, akými sú cloud computing, data protection, big data, e-commerce, e-gov, startupy a inovácie a ako podporiť export slovenských produktov a služieb. Vďaka implementácii konkrétnych opatrení sa Slovensku môžu otvoriť nové príležitosti – či už ide o prístup k internetu, rozvoj rôznych elektronických služieb, dostupnosť nových trhov na odbyt, zjednodušenia on-line nakupovania, či takmer milión voľných pracovných miest v sektore IKT.
Eurokomisár Oettinger ocenil digitálne ambície Slovenska. Uviedol, že Bratislava môže byť európskym Silicon Valley. Peter Pellegrini však upozornil, že ak má Slovensko ostať lídrom v oblasti digitalizácie, nepôjde to bez modernizácie vzdelávania, bez podpory inovácii, vedy a výskumu, bez cielených investícií do infraštruktúry. Preto medzi top priority Slovenska v nasledujúcim období bude patriť oblasť vzdelávania a digitalizácie školstva.
P. Pellegrini tiež informoval, že jednou z jeho ambícií je vybudovať v Bratislave Centrum excelentnosti vzdelávania krajín V4. Na jednom mieste by sa pedagógovia a záujemcovia mohli oboznámiť s najnovšími trendmi v digitalizácií školstva. Mohli by si na vlastné oči vyskúšať to najlepšie, čo na svete existuje, dokonca aj novinky a technológie, ktoré ešte nie sú voľne dostupné na trhu.
Informáciu TASR poskytli z Kancelárie Národnej rady SR z odboru komunikácie s médiami a verejnosťou.

Súvisiace články

Aktuálne správy