Digitálnemu svetu škodia národné a územné hranice

Digitálny svet nepozná národné a územné hranice, pretože mu to škodí. Uviedol to eurokomisár pre digitálnu ekonomiku a spoločnosť Günther Oettinger v rámci konferencie Americkej obchodnej komory o globálnych výzvach pre Európsku úniu, ktorá sa dnes koná v Bratislave. Európa podľa neho potrebuje jednotnú stratégiu a štandardy v tejto oblasti, aby mohla byť konkurencieschopná.

V Európskej únii v súčasnosti existuje 28 rôznych legislatív upravujúcich digitálny trh a ochranu dát. Oettinger je presvedčený, že ak chce byť Európa schopná súťažiť so zvyškom sveta, tieto prekážky treba odstrániť. Za nevyhnutnú označil štandardizáciu pojmov a pravidiel, investície do digitálnej infraštruktúry, menej byrokracie či vytvorenie orgánov, ktoré by boli za túto problematiku zodpovedné.

"Keďže digitálny svet je globálny, nie regionálny alebo národný, potrebujeme opatrenia, ktoré sa týkajú celej Európy. To znamená, že potrebujeme europeizáciu digitálneho trhu. Keďže ide o cezhraničný rozvoj digitálnej infraštruktúry, zároveň ide o istý časový harmonogram, ktorý by mal byť zjednotený v rámci EÚ. Ide o to dohodnúť sa, aký rýchly a kvalitný by mal byť prenos dát," povedal Oettinger na tlačovej konferencii.

Predseda Národnej rady SR a digitálny líder Peter Pellegrini upozornil, že digitálny svet a technológie sa vyvíjajú tak rýchlo, že lokálne parlamenty a Európska komisia nie sú schopné pri tvorbe legislatívy reagovať dostatočne efektívne a pružne. "Budeme musieť tak na národnej, ako aj na európskej úrovni hľadať spôsoby flexibilnejšej tvorby nariadení a direktív, inak nebudeme v stave reagovať na výzvy, ktoré extrémne rýchly digitálny svet prináša," zdôraznil.

Ako informoval, digitálna agenda bude jednou z priorít slovenského predsedníctva v Rade EÚ v roku 2016. Ambíciou Slovenska je podľa Pellegriniho vytvorenie centra excelentnosti v oblasti digitalizácie vyučovacieho procesu v Bratislave, ktoré by malo pedagógom a záujemcom z okolitých krajín ukázať, ako môže do budúcnosti vyzerať trieda a škola 21. storočia. Do konca tohto roka by malo v hlavnom meste SR vzniknúť centrum excelentnosti pre kybernetickú bezpečnosť.

Súvisiace články

Aktuálne správy