Veritelia žiadajú od Grécka reformy, škrty a privatizáciu, Syriza je pobúrená

Veritelia Grécka v návrhu na dohodu žiadajú vládu v Aténach, aby sa zaviazala, že predá štátne podniky, zavedie reformu dôchodkov a bude pokračovať v nepopulárnych reformách pracovného trhu. Agentúre Reuters to prezradili zdroje oboznámené s návrhom, ktoré nechceli byť menované. Reuters pripomína, že tieto požiadavky prekračujú tzv. červenú líniu gréckej vlády, ktorá odmieta ďalšie uťahovanie opaskov.
V päťstránkovom návrhu, ktorý predstavitelia Európskej únie a Medzinárodného menového fondu predložili v stredu (3.6.) na rokovaniach v Bruseli gréckemu premiérovi Alexisovi Tsiprasovi, žiadajú, aby jeho kabinet znížil výdavky na dôchodky o 1,8 miliardy eur, čo zodpovedá 1 % hrubého domáceho produktu (HDP). A rovnakú sumu, teda 1,8 miliardy eur alebo 1 % HDP, by mal získať zvýšením dane z pridanej hodnoty na 11 % a 23 % na celú škálu produktov od liekov po elektrinu.
Veritelia tiež chcú, aby Grécko znížilo príspevky pre ľudí s nízkymi dôchodkami nazývané EKAS, čo mu pomôže ušetriť 800 miliónov eur do roku 2016. Ale splnením tejto požiadavky by premiér Tsipras porušil sľub, že sa vyhne ďalšiemu znižovaniu dôchodkov. Okrem toho veritelia navrhli, aby Gréci odvádzali vyššie príspevky na zdravotnú starostlivosť.
Čo sa týka privatizácie, žiadajú Atény, aby sa výmenou za finančnú pomoc zaviazali ku privatizácii prevádzkovateľa elektrickej distribučnej siete ADMIE, veľkých prístavov Pireus a Solún, bývalého letiskového komplexu Hellenikon, spoločnosti Hellenic Petroleum a telekomunikačného operátora OTE.
Tsiprasova ľavicová strana Syriza ale vytrvalo odmieta privatizáciu podielov v niektorých štátnych podnikov ako sú práve ADMIE a Hellenikon. A minister financií Janis Varufakis je tiež proti privatizácii elektrárenskej spoločnosti PPC, ktorú nová grécka vláda po nástupe k moci koncom januára okamžite zastavila.
Podľa Reuters poslanci vládnej strany Syriza dnes so zdesením a hnevom zareagovali na balík reforiem a úsporných opatrení, ktoré veritelia predložili Tsiprasovi a označili ho doslova za „vražedný“.

Súvisiace články

Aktuálne správy