Globálne ceny potravín najnižšie od septembra 2009

Index cien potravín, ktorý zostavuje Organizácia pre výživu a poľnohospodárstvo, v máji oproti aprílu klesol o 2,4 bodu na 166,6 bodu

Globálne ceny potravín v máji klesli na najnižšiu úroveň od septembra 2009. Pokles cien obilnín, mliečnych produktov a mäsa totiž prevážil nad miernym zdražením olejov a cukru. Informovala o tom vo štvrtok Organizácia pre výživu a poľnohospodárstvo (FAO). Index cien potravín, ktorý FAO zostavuje na základe mesačných cenových zmien koša obilnín, olejnín, mliečnych produktov, mäsa a cukru, v máji oproti aprílu klesol o 2,4 bodu na 166,6 bodu. Medziročne index klesol o 46 bodov.

Vysoká globálna produkcia a lacnejšia ropa tlačia ceny nadol, pričom index cien potravín klesá už od apríla 2014. Posilnili však ceny oleja a cukru. Palmový olej zdražel pre obavy z možných vplyvov klimatického fenoménu El Niňo v juhovýchodnej Ázii. Cena sójového oleja sa zvýšila v dôsledku vyššieho dopytu, osobitne zo strany Číny, uviedla FAO. Okrem toho cukor prvýkrát výrazne zdražel od októbra minulého roka, dodala organizácia.

FAO prognózuje, že svetová produkcia obilnín bude za sezónu 2015/16 v objeme 2,524 mld. ton. Je to viac, ako organizácia predpovedala v apríli, kedy odhadovala, že produkcia bude v objeme 2,509 mld. ton. Svetová produkcia pšenice by podľa odhadu mala byť na úrovni 723,4 mil. ton. V apríli FAO prognózovala, že to bude 719,1 mil. ton.

Súvisiace články

Aktuálne správy