Nemecký súd rozhoduje, či Teekanne zavádza spotrebiteľa

Nemecká spoločnosť uvádza na obale čaju údaj o tom, že ide o ovocný čaj s prírodnými arómami malinovo - vanilková príchuť a obsahuje iba prírodné zložky. V skutočnosti to tak nie je.

Nemecké združenie na ochranu spotrebiteľov vyčíta tamojšej spoločnosti Teekanne, že údajmi uvedenými na obale čaju malinovo-vanilkové dobrodružstvo uvádzala spotrebiteľov do omylu, pokiaľ ide o zloženie toho čaju. Žiada od nej, aby sa zdržala jeho propagácie.

Na obale sa nachádzajú obrázky malín a kvetov vanilky a údaj o tom, že ide o ovocný čaj s prírodnými arómami malinovo – vanilková príchuť a obsahuje iba prírodné zložky. V skutočnosti čaj neobsahuje prírodné zložky z vanilky alebo maliny a ani z nich získané aromatické prísady, čo sa však možno dočítať len v zozname zložiek. „Označenie potraviny nesmie uvádzať spotrebiteľa do omylu tým, že vyvoláva dojem, že vo výrobku je prítomná určitá zložka, ktorá v ňom v skutočnosti prítomná nie je,“ konštatuje Súdny dvor Európskej únie vo svojom stanovisku. Ten dodáva, že ani zoznam zložiek, ktorý je uvedený na jednej zo strán obalu, hoci je správny a úplný, nemusí stačiť na to, aby dostatočným spôsobom napravil nesprávny alebo nejasný dojem spotrebiteľa.

Súdny dvor EÚ odkazuje vnútroštátnemu súdu, ktorým je v tomto prípade Spolkový súdny dvor, že pri rozhodovaní o tom, či mohol byť pri tomto čaji spotrebiteľ uvedený do omylu, musí zohľadniť použité slová a obrázky, ako aj umiestnenie, veľkosť, farbu, druh písma, jazyk, vetnú skladbu a interpunkciu rôznych prvkov nachádzajúcich sa na obale ovocného čaju.

Súvisiace články

Aktuálne správy