Predaju „fejkov“ sa darí aj vďaka dopytu

Čínska vláda by mala lepšie kontrolovať, čo sa vyváža z krajiny, keďže patrí medzi najväčších producentov falšovaných tovarov. Aj na Slovensko sa až 85 % „fejkov“ dostáva z tejto krajiny. Okrem toho by mali vlády sprísniť sankcie za porušovanie práv duševného vlastníctva a do bezpečnostných zložiek zamestnávať zástupcov minorít. Uviedol to v rozhovore pre TABLET.TV bezpečnostný analytik Andor Šándor.
Väčšina výrobkov sa pritom na Slovensko dostane z Číny. „Je viditeľný nárast falšovaných tovarov, ktoré na Slovensko prichádzajú kontajnermi. Výrobky majú tendenciu byť v menších rozmeroch, ale vo väčšom počte, čo oveľa viac zamestnáva colnú a daňovú správu,“ skonštatoval Šándor.
Česká republika má zase problém s predajom falšovaného tovaru prostredníctvom tržníc, ktoré prevádzkujú Vietnamci. „Dovoz falšovaného tovaru sa združuje do vietnamskej komunity, ktorá má niekoľko tržníc. Či je to už na hranici s Nemeckom alebo Rakúskom, alebo známa veľká vietnamská tržnica v Prahe, o ktorej fungovaní takmer nikto nič nevie. Je to štát v štáte a kumuluje sa tam obrovské množstvo ‚fejkov‘,“ priblížil Šándor. Okrem toho sa Vietnamci podľa jeho slov stali významnými výrobcami pervitínu a pestovateľmi marihuany. „Tieto komodity sa dostávajú do Nemecka, čo sa tamojšej vláde nepáči,“ doplnil Šándor.
Predaju „fejkov“ sa však podľa jeho slov v súčasnosti darí najmä vďaka dopytu. „Nemci a Rakúšania často jazdia do vietnamských tržníc na hraniciach, kde si kupujú veľmi výhodne pašované cigarety. Takže keby nemeckí a rakúski občania do tých tržníc nejazdili, tak by predaj cigariet nefungoval. Je to o tom, že existuje po takýchto falšovaných tovaroch dopyt,“ myslí si Šándor.
V Nemecku a Rakúsku sú totiž cigarety podstatne drahšie než v Českej republike, ale aj na Slovensku. „Pokiaľ by boli rakúska a nemecká vláda schopné presvedčiť občanov, aby minimalizovali tieto aktivity, tak by dopyt klesol a vietnamskí trhovníci by sa na túto komoditu tak nespoliehali,“ tvrdí Šándor s tým, že je však malá pravdepodobnosť, že sa tak stane.
A práve cigarety patria podľa neho medzi najčastejšie pašované komodity. „Pri cigaretách je známe, že peniaze často končia v rukách skupín organizovaného zločinu, mafiánov, ale slúžia aj na financovanie medzinárodného terorizmu,“ priblížil bezpečnostný analytik. Vo svete patrí medzi najznámejšieho pašeráka Alžírčan Mochtár Belmochtár. „Je prezývaný Pán Marlboro a je to človek, ktorý sa okrem iného živí pašovaním cigariet a veľmi výhodne takto financuje svoje teroristické aktivity v Alžírsku,“ pripomenul Šándor.
Vlády by preto mali prijímať opatrenia, ktoré by ľahšie odhaľovali prípady porušovania práv duševného vlastníctva. Šándor je presvedčený, že samotná Čína by mala lepšie kontrolovať, čo sa z krajiny vyváža. Taktiež uviedol niekoľko opatrení, ktoré by mohla prijať Česká republika. „Ľudia, ktorí dostávajú povolenie na podnikanie, by mali ovládať český jazyk. Ukazuje sa, že keď dochádza k rôznym zásahom, tak sa pašeráci vyhovárajú, že nevedia po česky,“ uviedol Šándor.
Taktiež by malo byť v bezpečnostnom a kontrolnom aparáte, akým je polícia, viac zástupcov minorít. Sprísniť by sa mali aj pokuty za porušovanie práv duševného vlastníctva, či za viacnásobné porušenie zákonov by malo byť živnostníkom odobraté povolenie na podnikanie. „Nie je možné, aby na jednej strane obchodník okrádal štát na daniach a porušoval duševné práva a potom dostane pokutu 50 alebo 250 eur. Dokonca sa nebránim aj tomu, aby boli vyhostení z krajiny, pokiaľ nie sú jej občanmi. Takéto prísnejšie opatrenia by sa mohli vzťahovať aj na Slovensko,“ dodal.

Súvisiace články

Aktuálne správy