Výška životného minima sa od 1. júla nemení

Životné minimum, ktoré má vplyv na vznik nároku na predčasný starobný dôchodok a tiež na exekučné zrážky z dôchodkovej dávky, sa nebude meniť ani od 1. júla 2015. Zostáva v nezmenenej výške 198,09 eura.
Jednou z podmienok vzniku nároku na predčasný starobný dôchodok je, že výška predčasného starobného dôchodku ku dňu, od ktorého poistenec žiada o jeho priznanie, je vyššia ako 1,2-násobok životného minima pre jednu plnoletú fyzickú osobu alebo ak bol poistenec zúčastnený v 2. pilieri, súčet predčasného starobného dôchodku z I. piliera a predčasného starobného dôchodku z 2. piliera je vyšší ako 1,2-násobok životného minima.
Keďže sa životné minimum ani od 1. júla 2015 nemení, naďalej platí, že nárok na predčasný starobný dôchodok vzniká od 237,80 eura mesačne, ak ide o poistenca, ktorý nebol zúčastnený v 2. pilieri.
Pri výkone exekučného rozhodnutia zrážkami z dôchodkovej dávky sa nesmie zraziť základná suma, ktorou je 100 % životného minima. Sociálna poisťovňa v tejto súvislosti nebude vykonávať prepočet exekučných zrážok, pretože výška exekučnej zrážky a vyplácaného dôchodku zostáva aj po 1. júli 2015 nezmenená. 
TASR informovala Sociálna poisťovňa.

Súvisiace články

Aktuálne správy