Skalica plánuje predať akcie nemocnice

Pravicoví poslanci označujú naplánovaný príjem 600 tisíc eur za bublinu

Mesto Skalica plánuje v tomto roku získať 600 tis. eur z predaja akcií miestnej nemocnice. Vyplýva to zo zmeny rozpočtu mesta, ktorú tesnou väčšinou schválili poslanci mestského zastupiteľstva. Poslanec Milan Roman, rovnako aj ďalší pravicoví poslanci, však predaj akcií za 600 tis. eur označili za bublinu.

 

Podľa Lukáša Tisoňa je prijatý rozpočet nereálny. Skalica má približne 8 % akcií v spoločnosti Fakultná nemocnica s poliklinikou, žiadny záujemca o ne však nie je známy. Väčšinu akcií nemocnice vlastní spoločnosť Grafobal Group podnikateľa Ivana Kmotríka. Ekonomická komisia navrhla mestskému zastupiteľstvu hľadať peniaze radšej v nepopulárnom škrtaní výdavkov o 5 %, poslanci to odmietli. Roman neverí tomu, že niekto zaplatí za 8 % akcií nemocnice 600 tis, eur. Mestské zastupiteľstvo bude musieť podľa neho do konca roka nájsť iný príjem, buď z predaja majetku alebo z úveru. Skalica musela riešiť problém Správy mestského majetku, ktorá v minulom roku zaznamenala stratu 550 tis. eur.

Na riziká aktualizovaného rozpočtu upozornil aj hlavný kontrolór Bohumil Bartoš. Okrem príjmu 600 tis. eur za predaj akcií nemocnice sú podľa neho ďalšou neistou položkou v rozpočte aj dividendy v čiastke 200 tis. eur z Bratislavskej vodárenskej spoločnosti. Spoločnosť zatiaľ nerozhodla, či bude dividendy vyplácať.

Spoločnosť Grafobal Group vstúpila do skalickej nemocnice v roku 2010, keď získala 51-percentný podiel akcií. V roku 2013 svoj vplyv posilnila zvýšením základného imania, na ktorom sa ďalší akcionári nepodieľali.

Súvisiace články

Aktuálne správy