Priemyselné ceny na Slovensku sa vyvíjajú podobne ako v EÚ

Aprílové ceny priemyselných výrobcov v celej Európskej únii sa medzimesačne nezmenili a medziročne klesli o 2,8 %, na Slovensku medzimesačne oslabili o 0,5 % a medziročne o 3,5 %

Ceny priemyselných výrobcov v eurozóne v apríli medzimesačne oslabili o 0,1 %, v rámci celej Európskej únie sa nezmenili. Výrobné ceny v rámci EÚ aj v rámci eurozóny bez zahrnutia energií medzimesačne stúpli o 0,1 %. Medziročne aprílové výrobné ceny v eurozóne klesli o 2,2 % a v rámci celej EÚ oslabili o 2,8 %. Výrobné ceny v rámci celej EÚ aj v rámci eurozóny bez zahrnutia cien energií v apríli medziročne klesli o 0,5 %. Informoval o tom v utorok štatistický úrad Európskej únie Eurostat.

 

Na Slovensku sa ceny priemyselných výrobcov v apríli vyvíjali podobne ako v rámci celej eurozóny aj celej EÚ. Na rozdiel od priemeru za celú EÚ však klesli aj medzimesačne a medziročný pokles slovenských výrobných cien bol výraznejší. V porovnaní s marcom sa aprílové výrobné ceny na Slovensku znížili o 0,5 % a oproti aprílu minulého roka oslabili o 3,5 %.

Najvýraznejší medzimesačný pokles výrobných cien v apríli evidovali na Malte (-4,4 %), v Rumunsku (-0,7 %) a Chorvátsku (-0,6 %). Najviac sa výrobné ceny medzimesačne zvýšili v Českej republike, Dánsku, Španielsku a vo Veľkej Británii, pričom vo všetkých týchto krajinách stúpli zhodne o 0,4 %. Medziročne ceny priemyselných výrobcov klesli takmer vo všetkých krajinách EÚ okrem Luxemburska, kde stúli o 0,8 %, Švédska, kde posilnili o 0,2 % a Slovinska, kde sa nezmenili. Najviac medziročne klesli v Litve (-.8,8 %), vo Veľkej Británii (-7,1 %), v Holandsku (-5,8 %), na Cypre (-5,7 %), v Dánsku (-5,6 %) a v Grécku (-4,4 %).

Súvisiace články

Aktuálne správy