Plán na pomoc poľským hypotekárnym dlžníkom je nedostatočný

Návrhy poľskej bankovej asociácie na pomoc dlžníkom s hypotékami vo švajčiarskych frankoch nezabezpečia redukciu pôžičiek v cudzích menách v úverovom portfóliu bánk, tvrdí centrálna banka krajiny

Plány poľských bánk na pomoc hypotekárnym dlžníkom s úvermi vo švajčiarskych frankoch narazili na kritiku ministerstva financií aj centrálnej banky krajiny. Informoval o tom v utorok denník Rzeczpospolita. Poľská banková asociácia minulý týždeň oznámila, že na pomoc dlžníkom plánuje vynaložiť v tomto roku 800 mil. poľských zlotých (PLN). Návrh počíta s vytvorením účelového fondu na pomoc dlžníkom s nižším ako priemerným príjmom. Kľúčovou časťou plánu je pomôcť najohrozenejším dlžníkom pri uhrádzaní navýšených mesačných splátok v prípade, ak kurz franku voči euru prekročí hranicu 5 PLN/CHF. V utorok sa frank voči euru obchodoval tesne pod hranicou 4 PLN/CHF.

Ministerstvo financií bankám vyčíta, že návrhy na konverziu úverov vo frankoch na pôžičky v poľskej mene sú príliš všeobecné. Centrálna banka zase upozornila, že konverzia úverov by nastala iba v prípade výrazného oslabenia domácej meny voči franku a plán nezabezpečí postupnú redukciu pôžičiek v cudzích menách v úverovom portfóliu bánk.

Obyvatelia strednej a východnej Európy si po roku 2000 brali úvery denominované v švajčiarskych frankoch, keďže ich lákali nízke úrokové sadzby. Ku koncu marca malo viac ako 500 tis. Poliakov vo frankoch úvery v celkovom objeme zhruba 144 mld. PLN. To predstavovalo zhruba 40 % z celkového objemu hypotekárnych úverov poskytnutých na poľskom trhu.

(1 EUR = 1,0331 CHF)

(1 EUR = 4,1335 PLN)

Súvisiace články

Aktuálne správy