Rusko sa polarizuje: Na jednej strane rastie patriotizmus, na druhej emigrácia

, Financial Times;patria Foto: SITA

Organizácia, ktorá pomáha Rusom s emigráciou do USA, hovorí, že má teraz trojnásobné množstvo klientov ako pred rokom. Na druhej strane je cítiť vzrastajúcu vlnu patriotizmu, ktorá vedie ostatných, aby zostali aj napriek ekonomickým problémom doma.

Keď začala vojna na Ukrajine, Oľga Talalayová ihneď využila možnosť a opustila Moskvu. Presťahovala sa do Štokholmu, kde jej zamestnávateľ, firma Ericsson, ponúkol miesto. Podľa jej názoru "môže ruský prezident robiť čokoľvek a takmer nikto proti tomu v Rusku neprotestuje". Navyše si táto žena myslí, že nie je pravdepodobné, že by sa situácia v dohľadnom čase zmenila.

U iných, ale udalosti vyvolali úplne opačnú reakciu. Irina Fomina vyrástla v Hongkongu a teraz pracuje ako manažérka u talianskeho dovozcu nábytku. Hovorí niekoľkými jazykmi, keď ale videla, ako sa mení postoj voči Rusom, zmenila svoje plány. Nepresunula sa do Austrálie, radšej zostala v Moskve. "Putinovi verím a myslím si, že pre našu krajinu má nejakú víziu. Nechcem ísť do zahraničia a byť v pozícii, kedy sa budem musieť neustále brániť," hovorí manažérka.

Tieto dve ženy majú podobné vzdelanie aj pozíciu v spoločnosti, ale ich názory sú protichodné. Ukazujú, nakoľko je dnes polarizovaná ruská stredná trieda. Po tom, čo ochladli vzťahy s Európou a Spojenými štátmi, sa čoraz viac Rusov rozhoduje pre odchod z krajiny. Na druhej strane je cítiť vzrastajúca vlna patriotizmu, ktorá vedie ostatných, aby zostali aj napriek ekonomickým problémom doma. Na Západe je Rusko často vnímané ako agresívna krajina s populáciou, ktorá je zmanipulovaná vládnou propagandou. Rusi ale zastávajú rozdielny názor.

Lev Gudkov z Levada centre k tomu hovorí, že stredná trieda začala byť vo svojich názoroch rozdelená po anexii Krymu a rozbehnutí vládnej propagandy. Potom totiž došlo k nárastu Putinovej podpory a naopak klesol počet ľudí, ktorí s jeho krokmi nesúhlasia. Podľa prieskumu uskutočneného v marci chcelo 12 % Rusov emigrovať, v máji 2013 tak chcelo urobiť 22 %. Zdá sa však, že medzi tými, ktorí odísť chcú, sú tí najvzdelanejší a najbohatší. Inak povedané, medzi týmito ľuďmi panuje najsilnejší protiputinovský sentiment.

Obavy z emigrácie vzrástli po tom, čo Federálny štatistický úrad minulý rok uviedol, že krajinu opustilo 203 659 ľudí, čo predstavuje medziročný nárast o 70 %. Niektorí odborníci tento rast prisudzujú zmene metodológie. Existujú však náznaky, že počet odchádzajúcich v skutočnosti rastie, hoci emigrovať chce podľa prieskumu menej ľudí. Podľa niektorých dát odišlo minulý rok 5 000 Rusov do Izraela, v roku 2013 tak urobilo 4 000 Rusov. Yuri Moshi, ktorý pracuje pre jednu organizáciu v New Yorku, ktorá pomáha Rusom s emigráciou do USA, hovorí, že má teraz trojnásobné množstvo klientov ako pred rokom.

Carfax Education hovorí, že registruje vyšší počet Rusov, ktorí chcú poslať svoje deti na štúdiá do zahraničia. Rovnako tak tvrdí, že pozná rodiny, ktoré naopak o tomto kroku prestali uvažovať, pretože ho vnímajú negatívne z hľadiska ich patriotizmu. Michail Chodorkovskij hovoril tento mesiac o tom, že plánuje založiť opozičné hnutie. "On si myslí, že Rusi sú pripravení na demokraciu. Ja s ním nesúhlasím, ale je možné, že o tom vie viac ako ja," hovorí Talalayová. Sama sa vraj radšej nezmieňuje, odkiaľ pochádza, pretože ľudia sa Rusov v zahraničí pýtajú, ako mohli dopustiť to, čo sa stalo na Kryme. Odpovedá, že s tým predsa nemohla nič robiť.

 

Súvisiace články

Aktuálne správy