Porovnávajte si ponuky bánk: Na úveroch ušetrí len ten, kto sa oň začne aktívne zaujímať

, TASR Foto: photl

Banka málokedy ponúkne klientovi najnižší úrok. A je jedno, či ide o prvú, alebo o refinančnú hypotéku.

Prvé číslo je iba akési nahodenie udice. Ak sa klient okamžite chytí, banka sa iba poteší. Ak však klient má čas a vôľu, mal by sa za ponuku poďakovať a začať konať. Môže sa ísť osobne presvedčiť, akú ponuku získa inde. Aj keď banky tvrdia, že vernosť sa oplatí, v praxi to platí málokedy.

Vzťah s hypotékou trvá skutočne dlho a stojí nemalé peniaze. "Venujte pár hodín návšteve niekoľkých bánk a porovnajte si ponuky. Kto má internet, môže si pozrieť nielen stránky bánk, ale aj portálov porovnávajúcich úrokové sadzby úverov na bývanie. Pri bankových stránkach však treba mať na pamäti, že sadzba z kalkulačky nebýva vždy reálna, ale skôr tá najnižšia – určená pre TOP klientelu," radí analytik portálu www.FinančnáHitparáda.sk Pavel Škriniar.

Väčší prehľad na trhu i skúsenosti s komunikáciou s bankármi majú finanční sprostredkovatelia. Tým, že pre banku zháňajú klientov, je k nim banka ústretovejšia. S klientmi od sprostredkovateľov má totiž menej vybavovania – mnohé veci za banku vykoná práve finančný sprostredkovateľ.

"Banky majú limity, kde sa „láme“ úroková sadzba. Tzv. LTV, čo je pomer úveru k hodnote zakladanej nehnuteľnosti, výraznou mierou určuje výšku úrokovej sadzby. Sadzby sa v závislosti od banky zvyknú meniť pri 50-%, 70-%, 80-% a 90-% podiele úveru na zakladanej nehnuteľnosti. Stačí teda pýtať o čosi nižší úver a úroková sadzba môže klesnúť o pár desatín. Platí však aj opak. Banka má radšej väčších klientov. Ak je teda úver nad 80.000 až 100.000 eur v závislosti od banky, vytvorí sa priestor na začatie vyjednávania o znížení sadzby. Úvery nad 200.000 eur bývajú s najnižšou úrokovou sadzbou. Niekedy aj malá úprava výšky úveru pomôže k nižšej úrokovej sadzbe," radí Škriniar.

Ušetriť nemalé peniaze môže ten, kto sa neuspokojí s prvotnou ponukou a začne sa o úver zaujímať. Využitím uvedených krokov sa dá ponúkaný úrok znížiť o 0,2 až 0,7 %. Už počas trvania prvej trojročnej fixácie možno ušetriť na jednu až tri splátky úveru.

Súvisiace články

Aktuálne správy