Zomrel zakladateľ reťazca Billa, tretí najbohatší Rakúšan

, ČTK;TASR;Billa Foto: Billa;SITA

Podľa magazínu Forbes bol Karl Wlaschek tretím najbohatším Rakúšanom, dožil sa 97 rokov. Informoval o tom server rakúskeho denníka Der Standard.

Wlaschek, ktorý bol podľa aktuálneho vydania amerického magazínu Forbes tretím najbohatším Rakúšanom, vybudoval tiež rozsiahle realitné impérium. Muž, ktorý bol päťkrát ženatý a ktorý sa považoval za úspešného v podnikaní, nie však vo vzťahoch so ženami, bol nositeľom viacerých vysokých rakúskych štátnych vyznamenaní.

Wlaschek zomrel v nedeľu v Grazi. Rodený Viedenčan, ktorý sa pôvodne živil ako barový klavirista. RJeho snom bolo raz vlastniť tanečnú kaviareň, na ktorej zriadenie mu však vtedy chýbali finančné prostriedky. V roku 1953 otvoril prvý diskontný obchod s drogistickým tovarom. Tak široký sortiment tovaru za tak nízke ceny nebolo možné v tom čase nikde inde zakúpiť. Jeho firma sa rýchlo rozrástla a rozširovala sortiment. Na začiatku 60. rokov už mala 45 pobočiek. Úspech revolučnej myšlienky diskontného predaja drogistického tovaru viedol Wlascheka k prenosu aktivit aj do oblasti predaja potravín.

Wlaschek bol podľa časopisu Forbes tretím najstarším miliardárom

V roku 1961 sieť prijala jednotnú obchodnú značku Billa, čo je skratka nemeckých slov Billiger Laden (Lacný obchod). V tom istom roku došlo vo všetkých predajniach k zavedeniu na svoju dobu revolučného samoobslužného systému predaja. V roku 1966 bol otvorený prvý supermarket s predajnou plochou 1000 m2 a o tri roky neskôr došlo k presunu centrály do Wiener Neudorf, kde je sídlo firmy dodnes.

Na konci 70. rokov začal koncern BILLA expandovať i do nových oblastí predaja, ako je špecializovaný papiernický obchod LIBRO. V 80. rokoch založili ďalšie koncernové firmy: BIPA (diskontná predajňa parfumérie), MONDO (diskontná predajňa v oblasti potravín), EMMA (predaj tovaru dennej potreby). V roku 1988 vznikla firma BILLA-Real, ktorá prevzala správu všetkých nehnuteľností.

V roku 1996 dostáva koncern nového majiteľa a prechádza pod značku REWE, čím sa stáva s 11 000 predajniami, 200 000 zamestnancami a 350 000 miliardami šilingov obratu ročne najväčším európskym podnikateľským subjektom v Európe. O dva roky neskôr vzniká nová firma – cestovná kancelária ITS BILLA-Reisen.  V júli 2000 otvorili najmodernejšiu predajňu v Európe, v Purkersdorfe, neďaleko Viedne. Práve tu boli boli po prvýkrát predstavené také technické novinky ako hovoriace nákupné vozíky s čítacím zariadením na ceny výrobkov, elektronické cenovky, Internet a surfovacie kiosky, samozavlažovací systém na ovocie a zeleninu, a ďalšie vylepšenia.

Dnes je BILLA tretím najväčším podnikateľským subjektom a najväčším súkromným zamestnávateľom v Rakúsku a sieť predajní pokrýva takmer celú strednú a východnú Európu. Na slovenskom trhu Billa pôsobí od roku 1993, do dnešného dňa tu má otvorených 121 predajní.

 

Súvisiace články

Aktuálne správy