Poisťovňa PZU chce kúpiť poľskú dcéru RIB

Najväčšia poľská poisťovňa má byť podľa zdroja agentúry Reuters jediným záujemcom o poľskú divíziu skupiny Raiffeisen Bank International

Najväčšia poľská poisťovňa PZU SA predložila ponuku na prevzatie banky Raiffeisen Polbank, ktorá je dcérou rakúskej skupiny Raiffeisen Bank International AG (RIB). Agentúre Reuters to potvrdili v pondelok dva zdroje oboznámené s problematikou. Zdroj citovaný agentúrou Reuters označil za jediného záujemcu o prevzatie banky spoločnosť PZU. Tá, rovnako ako RIB, medializované informácie nekomentovala. Rakúska skupina Raiffeisen Bank International AG (RIB) sa na spôsobe predaja svojej poľskej dcéry s tamojšími regulačnými úradmi dohodla minulý mesiac. V tom čase oznámila, že s dokončením transakcie počíta v budúcom roku.

Spoločnosť Raiffeisen Polbank je siedmou najväčšou bankou na poľskom trhu. Vznikla prevzatím poľských aktív od gréckej banky Ergasias EFG a ich následným zlúčením s poľskou dcérou RIB. Druhý najväčší poskytovateľ úverov na rozvíjajúcich sa trhoch v strednej a východnej Európe tento rok potvrdil, že v snahe zmierniť straty, ktoré utrpel na Ukrajine a v Maďarsku, plánuje predať svoje banky v Poľsku a Slovinsku a obmedziť aktivity v Rusku.

Raiffeisen Bank International pôsobí aj na Slovensku. Je majoritným akcionárom Tatra banky, ktorá bola do Obchodného registra SR zapísaná 1. novembra 1990. Tá od roku 2012 prevádzkuje na Slovensku aj Raiffeisen Bank, ktorá je vedená ako odštepný závod Tatra banky. Do skupiny Raiffeisen patrí aj Zuno Bank, ktorá komerčnú prevádzku začala v decembri 2010 a je modelom direct banky skupiny Raiffeisen pre trhy strednej a východnej Európy.

Súvisiace články

Aktuálne správy