Svetová banka očakáva, že ruský HDP klesne tento rok len o 2,7 %

Svetová banka (SB) revidovala svoj odhad vývoja ruskej ekonomiky na tento a budúci rok, pričom nová prognóza je v porovnaní s predchádzajúcou optimistickejšia. Podľa banky by očakávaný pokles ekonomiky v tomto roku mal byť miernejší a na budúci rok by sa namiesto pokračovania poklesu mala ruská ekonomika vrátiť k rastu. Informoval o tom spravodajský server Sputnik.
Na základe najnovšej prognózy Svetovej banky by hrubý domáci produkt (HDP) Ruska mal tento rok klesnúť o 2,7 % a v roku 2016 by ekonomika mala zaznamenať rast na úrovni 0,7 %. V apríli SB odhadovala, že tento rok klesne ekonomika Ruska o 3,8 % a pokles zaznamená aj na budúci rok, a to o 0,3 %.
Navyše, banka uviedla, že v roku 2017 by ruská ekonomika mohla tempo rastu zrýchliť na 2,5 %. Najnovšia prognóza vychádza vo veľkej miere z pokračujúceho zotavovania cien ropy, čo sa odrazilo na spomalení rastu spotrebiteľských cien a zotavení rubľa.
Nový odhad SB je pozitívnou správou pre ruskú vládu, ktorá najnovšie oznámila, že recesia sa v minulom mesiaci ešte prehĺbila. Ako uviedla agentúra Bloomberg, ruské ministerstvo hospodárstva informovalo, že ekonomika klesla v apríli medziročne o 4,2 % po marcovom poklese o 2,7 %. Marcový výsledok je zasa lepší, než ministerstvo pôvodne odhadovalo, keď uvádzalo pokles na úrovni 3,4 %.
Aprílový údaj zo strany ministerstva je len o niečo miernejší, než minulý týždeň zverejnila štátna banka VEB. Tá uviedla, že ruská ekonomika klesla minulý mesiac medziročne až o 4,3 %.

Súvisiace články

Aktuálne správy