SKOK! navrhne zvýšiť hranicu obratu pre nový režim platenia DPH

Podľa strany Skok je hranica obratu 75 tis. eur pre možnosť využitia režimu úhrady dane z pridanej hodnoty až po zaplatení faktúry smiešne nízka. V parlamente navrhnú jej zvýšenie až na 500 tis. eur.

Hranica obratu 75 tis. eur pre podnikateľov na možné využitie režimu úhrady dane z pridanej hodnoty (DPH) štátu až po zaplatení faktúry je podľa strany SKOK! smiešne nízka. A to napriek tomu, že do tejto skupiny spadá približne 125 tis. z celkového počtu 202 tis. platcov dane z pridanej hodnoty, píše sa v tlačovom vyhlásení strany SKOK!. Uvedená hranica bola stanovená vo vládou schválenom návrhu, diskutovať sa o ňom bude ešte v parlamente.

Strana sa pri svojom tvrdení pritom opiera o legislatívu Európskej únie, podľa ktorej je možné tento limit stanoviť pre podnikateľov až s ročným obratom do 500 tis. eur. Hranicu je okrem toho možné zvýšiť až na 2 mil. eur, čo však predpokladá konzultáciu a povolenie európskeho poradného výboru pre daň z pridanej hodnoty.

SKOK! preto navrhne v parlamente zvýšenie hranice obratu pre firmy, ktoré budú môcť tento režim úhrady dane využívať, na maximum podľa európskych smerníc, teda 500 tis. eur. Zvýšenie hranice pri rokovaní v parlamente pritom pripustil aj samotný premiér po minulotýždňovom schválení návrhu vládnym kabinetom. „Dôvodom je, aby toto opatrenie pomohlo najmä tým, ktorých sa to najviac týka. Ide najmä o firmy postihnuté druhotnou platobnou neschopnosťou, a to najmä v sektore stavebníctva, kde je hranica obratu platcov dane z pridanej hodnoty výrazne vyššia,“ píše sa vo vyhlásení SKOKu.

Údaje finančnej správy za rok 2011 pritom podľa strany hovoria, že ročný obrat 100 tis. eur by nedosahovalo viac ako 65 % z celkového počtu registrovaných platiteľov dane z pridanej hodnoty. Ročný obrat 500 tis. eur by nedosahovalo viac ako 80 % platiteľov.

Súvisiace články

Aktuálne správy