Dopyt po smartfónoch rastie, i keď pomalšie

Zvyšuje sa dopyt po lacnejších a väčších telefónoch, prevahu získavajú prístroje so 4G technológiou

V prvom štvrťroku 2015 sa celosvetový dopyt po smartfónoch zvýšil v porovnaní s rovnakým obdobím predchádzajúceho roku o 7 %, keď sa predalo 310 miliónov kusov. Ako informovala agentúra GfK, v porovnaní s predchádzajúcim kvartálom sa však rast spomalil. Na príčine bol medziročný pokles dopytu po smartfónoch v Číne o 14 % a vo vyspelých ázijských krajinách o 5 %. Podľa GfK je na príčine spomalenie 3G technológií, ktoré nekompenzoval rast 4G.

Hodnota predaja smartfónov v západnej Európe sa v 1. štvrťroku 2015 po prvýkrát medziročne znížila v dôsledku situácie v Španielsku a Francúzsku. „Keďže sa blíži moment, keď bude trh smartfónov nasýtený, obe krajiny zrejme tento rok zaznamenajú v porovnaní s rokom 2014 spomalenie rastu ich predaja,“ upozorňuje GfK. V strednej Európe mala na predaj významný vplyv makroekonomická situácia v Rusku. V dôsledku toho GfK predpovedá, že v roku 2015 narastie dopyt v tomto regióne po prvýkrát od roku 2010 pomalšie než v západnej Európe.

Počet predaných 4G prístrojov v prvých troch mesiacoch tohto roka po prvýkrát prekročil 50 % celosvetového dopytu po smartfónoch. Čína zaznamenala najväčšie zvýšenie podielu 4G technológie za štvrťrok – o 16 percentuálnych bodov na 73 % z 57 % v predchádzajúcom štvrťroku. Rast podporilo zlacňovanie 4G smartfónov. GfK predpovedá, že celosvetovo sa bude podiel 4G technológie v roku 2015 aj naďalej zvyšovať a v poslednom kvartáli 2015 dosiahne 59 percent.

Ľudia postupne prechádzajú na telefóny s väčším displejom, teda 5 palcov a viac. Predaj 166 miliónov kusov predstavuje 47 % celosvetového trhu smartfónov, kým v rovnakom období vlani to bolo 32 %. GfK predpovedá, že prechod na prístroje s veľkým displejom bude v roku 2015 pokračovať, pričom celosvetový dopyt po telefónoch s veľkým displejom sa medziročne zvýši o 30 % a dosiahne v tomto roku 69 % z celkového dopytu po smartfónoch.

Podiel lacnejších smartfónov, ktorých cena sa pohybuje od 20 do 50 USD, sa zvýšil na 56 %, kým vlani to na konci marca bolo 52 %. Menší záujem je o špičkové modely, ktoré stoja viac ako 500 USD, zatiaľ čo podiel stredne drahých prístrojov zostal prakticky rovnaký. Podľa predpovede GfK podiel lacných smartfónov v roku 2015 naďalej porastie.

(1 EUR = 1,0970 USD)

Súvisiace články

Aktuálne správy