Pašované cigarety: Čierny biznis s tabakom na Slovensku takmer nepoznáme!

, qz Foto: SITA

Každá desiata cigareta, ktorú si fajčiari zapália v Európe je falšovaná, alebo pochádza z kontrabandu. Podľa čerstvých údajov KPMG je to celkovo viac ako 56 miliárd riskantných cigariet. Výskum robili v mene štyroch veľkých tabakových spoločností.

Hoci vlani nezákonná spotreba tabaku klesla o 3,3 %, čierny trh s cigaretami stále predstavuje únik na daniach v miliardách eur. Dane neraz tvoria asi 80 % z predajnej ceny škatuľky cigariet v EÚ, čo je dostatočne silný dôvod pre pašovanie a obchádzanie pravidiel.

Prevalencia ilegálneho tabaku sa po celom kontinente veľmi líši. Kým v Litve a Lotyšsku predstavuje takmer 30 % z celkovej spotreby. V Portugalsku a na Slovensku je to podľa správy len okolo jedného percenta.  Pozdĺž východnej hranice sa do EÚ dostávajú lacné cigarety z Ukrajiny, Bieloruska a Ruska bez akéhokoľvek zdanenia a colných poplatkov. Ďalej na západ, v Írsku a Nórsko sú veľmi populárne marlborky z Poľska. Vo Veľkej Británii, podľa odhadov KPMG, bolo vlani takmer 1,2 miliardy cigariet nelegálne dovezených z Pakistanu, prevažne značky John Player Gold Leaf.

Tieto a ďalšie "nezákonné biele" značky ako Fest, American Legend a Jin Ling boli vyrobené zákonným spôsobom v Pakistane, Bielorusku a Rusku, ale zdá sa, že distribuované boli takmer výhradne v drahších krajinách a za podozrivo nízke ceny. Podobné značky, bez označenia krajiny pôvodu, často s falošnou duty-free nálepkou, sú najobľúbenejším fajčivom v krajinách, ako je Grécko a Taliansko.

Súvisiace články

Aktuálne správy