Kapitálové výdavky japonských firiem v 1. kvartáli stúpli

V období januára až marca kapitálové výdavky japonských firiem medziročne posilnili o 7,3 % po raste o 2,8 % v predošlom štvrťroku

Kapitálové výdavky japonských firiem v období januára až marca rástli najrýchlejším tempom za posledný rok. To posilnilo nádeje, že zotavovanie sa podnikateľských investícií podporí rast tretej najväčšej ekonomiky na svete. Kapitálové výdavky v prvom štvrťroku medziročne vzrástli o 7,3 % po tom, ako počas októbra až decembra posilnili o 2,8 %. Informovalo o tom v pondelok japonské ministerstvo financií. Správa o vývoji kapitálových výdavkov zároveň ukázala, že sa zmenšili zásoby finálnych tovarov a polotovarov. Medziročne klesli o 2,6 bil. jenov (JPY).

Ekonómovia uviedli, že rast kapitálových výdavkov by sa mal považovať za znak toho, že ekonomický rast sa zrýchli, keďže domáci dopyt posilňuje. „Kapitálové výdavky vyzerajú mimoriadne silné,“ povedal Hidenobu Tokuda, ekonóm výskumného inštitútu Mizuho Research. Kapitálové výdavky bez zahrnutia výdavkov na softvér v prvom štvrťroku podľa sezónne upravených údajov medzikvartálne vrástli o 5,8 %. V záverečnom štvrťroku vlaňajška medzikvartálne posilnili o 0,9 %. V minulom roku japonské firmy kapitálové výdavky odkladali, keďže na spotrebiteľské výdavky v krajine negatívne pôsobilo zvýšenie dane z predaja.

Pondelkové údaje zároveň ukázali, že zisky japonských firiem z opakujúcich sa činností v období januára až marca medziročne posilnili o 0,4 %. Ich rast sa spomalil, keďže v predošlom štvrťroku medzikvartálne posilnili o 11,6 %. Rastúce podnikateľské investície sú však vítaným vývojom pre japonskú centrálnu banku, ktorá ráta s tým, že zotavovanie domáceho dopytu pomôže jej snahe o dosiahnutie inflácie na úrovni 2 %.

(1 EUR = 135,95 JPY)

Súvisiace články

Aktuálne správy