Predstavitelia OPEC-u zrejme produkciu ropy v júni neznížia

Trh s ropou je podľa OPEC-u v dobrom stave a ceny ropy by podľa očakávaní mali silnieť.

Organizácia krajín vyvážajúcich ropu (OPEC) pravdepodobne na zasadnutí, ktoré sa uskutoční 5. júna, ponechá ciele v oblasti produkcie ropy nezmenené. Informovala o tom agentúra Reuters s odvolaním sa na delegáta organizácie. Dôvodom tohto kroku je to, že trh s ropou je v dobrom stave a ceny ropy by podľa očakávaní mali silnieť. „Je nepravdepodobné, že OPEC urobí rozhodnutie týkajúce sa stropov na produkciu,“ povedal. „Sú na to dva dôvody. Prvým je, že Rusko a ďalšie krajiny, ktoré nie sú členmi OPEC-u, sa vyjadrili, že si neželajú spoluprácu pri znižovaní produkcie,“ povedal. „Druhým je, že trh posilňuje. Ceny by sa podľa očakávaní mali udržať na súčasnej úrovni a následne rásť. Dopyt je silný, zásoby sú vyvážené. Zdá sa, že trh je v dobrom stave,“ doplnil.

„Samozrejme, nakoniec finálne rozhodnutie urobia ministri na svojom stretnutí,“ povedal delegát. V novembri predstavitelia OPEC-u odmietli znižovať produkciu, hoci na trhu je prebytok ropy. Týmto krokom chce OPEC brániť svoj trhový podiel pred producentmi z USA a z ďalších krajín. Ich výroba je však spojená s vyššími nákladmi. Produkciu ropy predstavitelia OPEC-u ponechali na úrovni 30 mil. barelov denne.

Britská ropa Brent v závere uplynulého týždňa zdražela o 2,98 USD na 65,56 USD za barel. Ľahká americká ropa posilnila o 2,62 USD na 60,30 USD za barel.

(1 EUR = 1,0970 USD)

Súvisiace články

Aktuálne správy