Dnes je deň životného prostredia: Recyklujete?

, moneymag Foto: thinkstock

Správne triedenie odpadu má dnes svoj deň v kalendári. Od roku 1972 je uvedený ako Svetový deň životného prostredia. Hoci ho slávime už viac ako štyridsať rokov, zaujímavosťou je, že elektrozariadenia sa triedia a recyklujú poriadne ešte len posledných 10 rokov.

O zmysle recyklácie sa učia už malé deti v škole. Prakticky všetko sa dnes dá triediť a znovu využiť pre ďalšie účely. Vedeli ste, že recykláciou je možné získať takmer všetky suroviny, z ktorých je vyrobená chladnička alebo práčka?

Papier, plast alebo sklo. To sú materiály, ktoré denne triedime. Horšie to už je s elektroodpadom, ktorý už podlieha prísnejším pravidlám zberu aj likvidácie. Pri nesprávnom zaobchádzaní môžu spôsobiť rakovinu kože, šedý očný zákal alebo kontaminovať pôdy a vodu.

Chladnička nepatrí medzi spotrebiče, ktoré by sme často menili za novší model. Bežná chladnička by mala dožiť priemerne 14 rokov. Ak sa o ňu dobre staráme, jej životnosť sa môže aj zmnohonásobiť. V chladiacom systéme chladničiek vyrábaných do roku 1996 sa v podobe izolácie a chladiaceho média používal nebezpečný freón. Pri poškodení či poruche elektrospotrebiče tento agresívny plyn uniká do ovzdušia a narušuje ozónovú vrstvu Zeme, ktorá nás chráni pred ultrafialovým žiarením. Uniknutý freón sa  ale prejaví aj na globálnom otepľovaní a tvorbe smogu. Takmer 400 gramov freónu, ktorý staré chladničky obsahujú, má rovnaký účinok ako štyri tony oxidu uhličitého. To dokáže spôsobiť také škody, ako by ste autom prešli 20 tisíc kilometrov.

Z bežne veľkej chladničky môžeme napríklad ďalej využiť asi 35 kg železa, takmer 15 kg plastov, necelých 5 kg kovov ako hliník alebo meď, ale napríklad aj izoláciu. Z práčky dokážeme využiť takmer 23 kg železa, skoro 10 kg plastov a viac ako 20 kg betónu. Všetky materiály možno opäť recyklovať, nestrácajú svoje vlastnosti ani pri opakovanom spracovaní. To je dobrá správa nielen pre životné prostredie, veď takmer stopercentne ušetríme náklady pri výrobe kovov, ako je horčík, hliník, cín, nikel alebo zinok.

Náš mobilný telefón je vlastne taká malá zásobáreň pre výrobu nových produktov i energie. Skladá sa takmer z polovice z plastov, z 34 % železa, 15 % medi a zvyšok tvoria cín, zinok či drahé kovy. Keď ho efektívne zrecyklujeme, môžeme ďalej využiť takmer 100 % všetkých prítomných surovín. Ak sa ale mobilné telefóny dostanú do zmesi domového odpadu, môžu uvoľňovať nebezpečné a toxické látky, ako je arzén, ortuť alebo olovo, čo veľmi zaťažuje prírodu, ktorá si s týmito materiálmi nevie poradiť.

Najuvedomelejším európskym národom v tejto oblasti sú Nóri a Švédi, ktorí ročne zrecyklujú zhruba 15 kg na človeka. Naopak najväčšie množstvo elektroodpadu vyprodukujú obyvatelia USA , až 7,1 milióna ton a obyvatelia Číny, 6 miliónov ton. V celosvetovom meradle bolo v roku 2014 podľa údajov OSN vyprodukovaných bezmála 41,8 milióna ton elektroodpadu, na recykláciu pritom bola odovzdaná menej ako šestina. S rokom 2016 prichádza z Európskej únie novinka, ktorá členské krajiny zaväzuje recyklovať na obyvateľa až 65 % hmotnosti elektrozariadení na množstvo nových výrobkov uvedených na trh v predchádzajúcom roku.

Súvisiace články

Aktuálne správy