Zisk svetového výrobcu agrotechniky Deere klesol v 2. kvartáli o 30 %

Americká spoločnosť Deere oznámila dnes pokles zisku za 2. kvartál súčasného obchodného roka takmer o tretinu, čo je dôsledok poklesu predaja v kľúčovej divízii poľnohospodárskych strojov. Napriek tomu výsledky prekonali očakávania trhov. Informovali o tom agentúra AP a portály RTTNews a MarketWatch.
Najväčší výrobca poľnohospodárskych strojov na svete uviedol, že za 2. štvrťrok obchodného roka 2014/2015, teda v období od februára do konca apríla, dosiahol čistý zisk 690,5 milióna USD (618,51 milióna eur), čo na akciu predstavuje 2,03 USD. V rovnakom období predchádzajúceho obchodného roka dosiahla spoločnosť zisk 980,7 milióna USD alebo 2,65 USD/akcia. V medziročnom porovnaní to znamená pokles približne o 30 %. Napriek tomu spoločnosť prekonala odhady trhov, ktoré počítali so ziskom na akciu na úrovni 1,57 USD.
Pokles zisku je dôsledkom výrazného zníženia celkových tržieb. Tie medziročne klesli o 18 % na 8,17 miliardy USD, pod čo sa podpísal prudký pokles tržieb, až o 25 % v divízii poľnohospodárskych strojov. V divízii lesníckej a stavebnej techniky sa tržby zvýšili, no len o 2 %, čo výrazný pokles tržieb v divízii agrotechniky nedokázalo kompenzovať.

Súvisiace články

Aktuálne správy